Antena 3 CNN Economic Biz News România se plânge la Bruxelles de atacurile speculative asupra leului

România se plânge la Bruxelles de atacurile speculative asupra leului

 România se plânge la Bruxelles de atacurile speculative asupra leului
05 Noi 2008   •   08:03

Partea română va aduce în discuţie vineri, la Bruxelles, la summitul european informal, problema atacurilor în urma unor tranzacţii de tip swap asupra monedei naţionale, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru. Membrii Cabinetului au discutat în şedinţa de marţi a Guvernului poziţia României la summitul european informal. Discuţia a avut loc în baza unei Note prezentate în şedinţă de Ministerul Afacerilor Externe.
"Printre mesajele pe care România le va da va fi şi cel transmis deja public de prim-ministru cu privire la atacurile de tip swap asupra monedei naţionale. Aşa cum a precizat şi în intervenţiile publice anterioare, premierul insistă ca monedele naţionale din statele non-euro să fie protejate de atacurile speculative", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Newsin.
Liderii UE vor lua vineri în discuţie măsurile care se impun în contextul crizei economico-financiare internaţionale. Tăriceanu a avut convorbiri cu premierii Poloniei, Ungariei şi Bulgariei pentru a formula un punct de vedere comun, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Premierul a anunţat luni că va discuta cu omologii săi pentru a pune la punct o poziţie comună cu privire la operaţiunile speculative asupra monedelor naţionale, făcute de băncile salvate de la faliment cu ajutorul banilor publici.
"Dorim să articulăm o poziţie comună. Nu mi se pare normal ca în anumite ţări băncile să fie salvate cu bani publici şi, după aceea, aceleaşi bănci să facă operaţiuni speculative pe moneda românească. Cu alte cuvinte să facă operaţiunile speculative şi să facă profit pe cârca contribuabilului român. Aceste lucruri trebuie rezolvate", a declarat Tăriceanu.
Forintul, zlotul şi leul au fost în ultimele săptămâni ţinta unor speculaţii intense, care le-au sporit volatilitatea.
Amtena3.ro

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu Bruxelles BNR
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close