Antena 3 CNN Economic Biz News România şi-a îndeplinit una dintre obligaţiile asumate în faţa FMI şi CE. Ţara noastră poate exporta gaze naturale în statele UE

România şi-a îndeplinit una dintre obligaţiile asumate în faţa FMI şi CE. Ţara noastră poate exporta gaze naturale în statele UE

România şi-a îndeplinit una dintre obligaţiile asumate în faţa FMI şi CE. Ţara noastră poate exporta gaze naturale în statele UE
Sursa foto: Foto: www.commodityonline.com
30 Mar 2013   •   17:39
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un Ordin care permite exporturile de gaze naturale din România. Astfel, exportul de gaze naturale din România către statele UE este permis, fiind condiţionat de existenţa unor puncte de interconectare fizice între sistemele de transport ale ţărilor, informează Mediafax.

Prin această reglementare s-a introdus posibilitatea exportului (fizic sau comercial) de gaze naturale din România către alte ţări UE.

Ordinul ANRE nu exclude si nu interzice schimburile cantitative de gaze naturale (comerciale sau fizice) cu alte ţări din afara spaţiului comunitar, inclusiv cu Republica Moldova, aceste schimburi putând fi realizate numai în situaţia existenţei interconectărilor fizice între sistemele de transport.

România are o singură conexiune pentru transportul gazelor cu ţări din Uniunea Europeană, cu Ungaria, pe rura Arad-Szeged, însă aceasta permite deocamdată doar importul de gaze.

Începerea exporturilor de gaze în 2013 este una dintre obligaţiile asumate de România faţă de FMI şi Comisia Europeană (CE).

CE a declanşat în luna octombrie procedura de infringement în cazul României, pentru că nu asigură exportul de gaze.

Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV. Cele două companii asigură aproximativ două treimi din necesarul de gaze, iar diferenţa este importată în principal din Federaţia Rusă.




 

 

×
Subiecte în articol: ANRE gaze naturale
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close