România şi Bulgaria, singurele ţări din Europa unde au CRESCUT investiţiile

de O.P.    |    06 Iun 2014   •   09:00
România şi Bulgaria, singurele ţări din Europa unde au CRESCUT investiţiile

România și Bulgaria sunt singurele țări UE din Europa centrală, estică și de sud-est în care investițiile străine directe au crescut în 2013, relevă o analiză a Institutului pentru studii economice internaționale (WIIW) dată publicității joi, în timp ce acestea au scăzut drastic în 23 de state și 'alarmant' în Slovacia și Polonia.

Institutul precizează în ultima sa analiză privind investițiile străine directe că regiunea a fost afectată de fenomenul de deleveraging și că 11 dintre cei mai noi membri UE au avut scăderi ale investițiilor străine directe de aproape două treimi, notează Xinhua.

Dintre aceste țări aderate la blocul comunitar, doar România și Bulgaria au avut creșteri ale investițiilor străine directe, de 27,4% și respectiv 2,1%. Economistul Gabor Hunya, din cadrul WIIW, a declarat că este optimist în privința viitorului a numai 'șapte sau opt' din aceste țări.

Cele mai mari state din Comunitatea Statelor Independente, printre care Rusia și Ucraina, au înregistrat în 2013 creșteri considerabile ale investițiilor străine directe, de peste 25%, în timp ce statele din alcanii de Vest au înregistrat o creștere mai moderată, de circa 2%.

Parteneri
x close