Antena 3 CNN Economic Biz News România sprijină Republica Moldova cu 100 de milioane de dolari

România sprijină Republica Moldova cu 100 de milioane de dolari

România sprijină Republica Moldova cu 100 de milioane de dolari
Sursa foto: romania
27 Ian 2010   •   18:07

România va acorda Republicii Moldova un sprijin în valoare de 100 de milioane de dolari. Banii vor ajunge la Chişinău în 4 tranşe egale până în 2013. Şeful statului a mai anunţat că ţara noastră va trimite Moldovei 350 de mii de doze de vaccin, pentru prevenirea gripei A/H1N1. În ceea ce priveşte Acordul privind micul trafic de frontieră, Traian Băsescu a dat asigurări că acesta va fi gata cel mai târziu la 30 martie. Anunţul vine după ce România a reuşit să trimită victimelor cutremurelor din Haiti doar 50.000 de euro.

Traian Băsescu a fost primit la Chişinău de preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Cei doi oficiali au depus coroane de flori la Monumentul Ştefan cel Mare. Traian Băsescu a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie a Moldovei.

Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au discutat despre sprijinul nerambursabil de o sută de milioane de dolari pe care România îl va acorda Republicii Moldova în perioada 2010-2013. Banii vor fi folosiţi pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în educaţie şi pentru proiecte de importanţă locală.

În plus, ţara noastră va mai trimite în Republica Moldova încă 350.000 de doze de vaccin pentru prevenirea gripei A/H1N1, pe lângă cele 150 de mii trimise la începutul lunii decembrie.

Traian Băsescu a mai anunţat la Chişinău că România are ca scop major sprijinirea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

"Am convenit să semnăm rapid un parteneriat pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, pentru a grăbi acest proces care trebuie parcurs rapid pentru că Moldova să fie inclusă în grupul de ţări din Balcanii de Vest", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte micul trafic de frontieră încheiat cu Republica Moldova, Traian Băsescu a anunţat că acesta va fi funcţional şi aplicabil cel mai târziu la 30 martie.

Un anunţ important a făcut Traian Băsescu şi cu privire la acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni.

Guvernul României va adopta o ordonanţă de urgenţă care va decide formarea unei agenţii pentru acordarea cetăţeniei.

Potrivit lui Traian Băsescu, această instituţie va avea sediul la Bucureşti şi cinci unităţi teritoriale - la Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara, Cluj - unde vor putea fi depuse dosarele.

În a doua zi a vizitei de lucru, Traian Băsescu va merge la Cahul, unde va vizita Universitateade Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" şi viitorul sediu al Consulatului României din acest oraş.

Antena3

×
Subiecte în articol: Republica Moldova haiti România
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close