Antena 3 CNN Economic Biz News România va majora importurile de gaze naturale din Rusia cu două milioane metri cubi zilnic

România va majora importurile de gaze naturale din Rusia cu două milioane metri cubi zilnic

România va majora importurile de gaze naturale din Rusia cu două milioane metri cubi zilnic
Sursa foto: romnia
26 Ian 2010   •   14:31

România va majora importurile de gaze naturale din Rusia, marţi şi miercuri, cu două milioane de metri cubi pe zi, la 12 milioane metri cubi pe zi, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban.


"Am avut o discuţie telefonică cu cei de la Gazprom şi am cerut o suplimentare a importurilor, pentru a avea siguranţa funcţionării în bune condiţii a sistemului de gaz. Oricum, stăm mult mai bine decât ieri, dar am cerut suplimentarea importurilor şi pentru miercuri, pentru a nu exista probleme", a dspus Şerban.

Directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că marţi dimineaţă s-a importat din Rusia cu un milion de metri cubi de gaz mai mult decât în ziua precedentă, totalul ajungând la zece milioane de metri cubi, transmite Mediafax.

"Noi am solicitat încă de săptămâna trecută să se ia în considerare o majorare a importului. Aşa cum am mai spus, furnizorii noştri au dat curs acestei solicitări de a suplimenta gazele de la ruşi. În măsura în care s-au găsit aceste cantităţi disponibile în linia prin care curge gazul din Rusia, pentru că şi acolo sunt temperaturi extrem de scăzute, suplimentarea s-a acordat. La nivelul zilei de astăzi importul de la ruşi este de zece milioane de metri cubi de gaz, chiar în această dimineaţă am reuşit să importăm cu un milion de metri cubi mai mult decât în ziua precedentă", a spus Ioan Rusu.

Potrivit declaraţiilor, dacă ar apărea suplimentări ale cantităţii de gaze disponibile sistemul ar putea funcţiona mai bine, dar şi în aceste condiţii se poate asigura necesarul României.

Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a anunţat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute. Deci furnizarea de gaze către unele companii e oprită, iar producătorii de energie termică folosesc combustibili alternativi.

România importă aproximativ 20% din necesarul de gaze din Rusia.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: România gaze naturale Rusia
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close