Antena 3 CNN Economic Biz News România, vicecampioană europeană la inflaţie

România, vicecampioană europeană la inflaţie

România, vicecampioană europeană la inflaţie
15 Ian 2010   •   23:45

România a avut, în 2009, o rată a inflaţiei de trei ori peste media comunitară. În primele zece luni din 2009, România a înregistrat al şaselea deficit comercial din Uniune, după una dintre cele mai abrupte scăderi ale importurilor dintre statele membre. Şi investiţiile străine directe au scăzut la mai puţin de jumătate la 11 luni, la 3,82 miliarde de euro.

România se află pe locul al doilea în UE privind rata anuală a inflaţiei de la sfârşitul lunii decembrie, 4,7%. Aceasta depăşeşte cu mai mult de trei ori media calculată la nivelul Uniunii Europene, care a fost de 1,4%, potrivit datelor Eurostat. Zona euro a înregistrat o inflaţie de 0,9%. Statul cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei la finele lui 2009 este Ungaria, cu 5,4%, iar ratele cele mai mici au fost înregistrate în Irlanda, Estonia şi Letonia.

Deficitul comercial al României a fost de 7,9 miliarde euro în primele zece luni ale anului trecut, al şaselea ca mărime din Uniunea Europeană. După scăderea de 36% a importurilor în perioada ianuarie-octombrie, România se află pe locul al treilea în UE, la egalitate cu Estonia.

Cel mai mare deficit comercial a fost înregistrat de Marea Britanie, unde importurile au depăşit exporturile cu 77,9 miliarde euro iar cel mai mare excedent comercial, de peste 105 miliarde euro, a fost raportat de Germania.

Veşti proaste şi în ce priveşte investiţiile străine. În România, acestea au scăzut la mai puţin de jumătate în primele 11 luni ale anului trecut, la 3,82 mld euro.

Antena 3

×
Subiecte în articol: inflatie România
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close