Antena 3 CNN Economic Biz News Românii au economisit cinci miliarde de euro în plină criză

Românii au economisit cinci miliarde de euro în plină criză

Românii au economisit cinci miliarde de euro în plină criză
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Ian 2011   •   17:19

Românii au economisit cinci miliarde de euro în plină criză. Datele apar în rapoartele băncilor către BNR din ultimii doi ani. Bancherii cred că românii fac mai multe economii pentru că şi-au restrâns cheltuielile.

Teama de efectele crizei i-a făcut pe români să strângă cureaua. Rezultatul: economiile depuse la bănci au crescut cu 23 de miliarde de lei. Mai precis, sumele depozitate de persoanele fizice la bănci s-au mărit de la de la aproape 78 de miliarde de lei, în octombrie 2008, la aproape 101 miliarde de lei în octombrie anul acesta.

În lunile septembrie şi octombrie, valoarea economiilor a stagnat, motiv pentru care bancherii s-au gândit că există posibilitatea ca ele să înceapă să scadă. Nu s-a întâmplat însă aşa. În noiembrie, sumele totale depuse de români la bănci au crescut cu aproape un miliard de lei.

Cea mai mare parte a economiilor populaţiei, 61% din total, se află în depozite în lei. Preferinţa pentru economisirea în lei este determinată de dobânzile mai mari care sunt plătite de bănci la acestea în comparaţie cu cele la sumele în valută.

Soldul creditelor contractate de populaţie a crescut uşor în noriembrie, cu 0,6 miliarde de lei, depăşind 101 miliarde de lei. În cazul împrumuturilor, populaţia continuă să le prefere pe cele în valută, care sunt mai ieftine decât cele în lei.

 

×
Subiecte în articol: banci bani BNR bancheri cheltuieli economii valuta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close