Antena 3 CNN Economic Biz News Românii au scos peste jumătate de miliard de euro din bănci numai în octombrie

Românii au scos peste jumătate de miliard de euro din bănci numai în octombrie

Românii au scos peste jumătate de miliard de euro din bănci numai în octombrie
26 Noi 2008   •   10:58

Românii se tem de criza economică mondială mai mult decât o arată. Experienţele nefericite cu falimentul unor bănci din ţară, i-a făcut să fie temători cu orice schimbare.
Situaţia este expusă de retragerile mari de capital din bănci în luna octombrie, prima lună când efectele crizei au început să fie resimţite din plin. Cei mai mulţi şi-au retras depunerilor în euro, pe care le-au pus în siguranţă, la saltea.
Astfel, depozitele deţinute de populaţie în băncile comerciale din România au scăzut, în perioada 30 septembrie - 31 octombrie, cu 2,47 miliarde de lei (650 de milioane de euro, la un curs de 3,8 lei), arată o statistică a Băncii Naţionale a României (BNR).
Depunerile în lei au scăzut cu doar 0,7% de la 50,32 miliarde. Căderea înregistrată de valută a fost de şapte procente- ajungând 28,63 miliarde de lei de la 30,77 miliarde. În total suma retrasă într-o lună depăşeşte jumătate de miliard de euro, a calculat Cotidianul.
Totuşi, BNR crede că banii retraşi nu sunt investiţi, ci rămân în numerar la clienţi. Calculele Băncii Naţionale arată că o parte din bani au mers spre conturile curente, a căror dobândă a atras populaţia, deşi per total şi acestea au scăzut ca valoare faţă de luna precedentă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close