Antena 3 CNN Economic Biz News Românii cu datorii la stat s-ar putea trezi cu bunurile şi salariile sub sechestru, fără somaţie

Românii cu datorii la stat s-ar putea trezi cu bunurile şi salariile sub sechestru, fără somaţie

Românii cu datorii la stat s-ar putea trezi cu bunurile şi salariile sub sechestru, fără somaţie
Sursa foto: anaf
27 Mar 2010   •   11:00

Românii cu datorii la stat s-ar putea trezi cu bunurile şi salariile sub sechestru, fără să fie anunţaţi în prealabil prin somaţie. Această situaţie va fi posibilă dacă proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală va fi adoptat în actuala formă. Anul trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus poprire pe 1,8 milioane de conturi bancare ale românilor cu diferite datorii la buget.În prezent, poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau juridice este precedată de o adresă trimisă rău-platnicului printr- o scrisoare recomandată.

Noile proceduri care vor fi aplicate de stat pentru recuperarea obligaţiilor bugetare neachitate sunt incluse într-un proiect de lucru al Guvernului pentru modificarea Codului de procedură fiscală şi argumentate prin "creşterea eficienţei activităţii de administrare şi protecţie a creanţelor fiscale", potrivit Mediafax.

Documentul prevede că poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se înfiinţează de către organul de executare "fără somaţie", în condiţiile în care legislaţia actuală stabileşte că poprirea asupra veniturilor se instituie printr-o adresă trimisă prin scrisoare recomandată, cu dovada de primire, împreună cu o copie certificată de pe titlul executoriu.

Legea în vigoare mai stabileşte că pot fi poprite pentru executare silită şi sumele reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştea le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

În acest caz, conform proiectului, după înfiinţarea popririi, datoria va putea fi plătită organului fiscal de către terţul poprit în termen de 15 zile şi nu "de îndată", cum prevede legislaţia actuală.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: datorii stat bunuri salarii sechestru
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close