Antena 3 CNN Economic Biz News Românii îşi mută afacerile în Bulgaria, unde taxele sunt mai mici şi birocraţia mai redusă

Românii îşi mută afacerile în Bulgaria, unde taxele sunt mai mici şi birocraţia mai redusă

Românii îşi mută afacerile în Bulgaria, unde taxele sunt mai mici şi birocraţia mai redusă
Sursa foto: Foto: novinite.com
06 Iul 2011   •   11:03

Tot mai mulţi români îşi mută afacerile peste Dunăre. Numărul companiilor cu capital integral românesc care şi-au stabilit sediile centrale în Bulgaria a crescut de opt ori în ultimii cinci ani. Potrivit agenţiei de presă Novinite, exodul a fost determinat de taxele mai mici şi simplificarea condiţiilor pentru înfiinţarea firmelor.

Doar 33 de companii româneşti şi-au depus în 2006 declaraţiile fiscale în Bulgaria. Anul trecut, numarul lor a crescut la peste 272. Cele mai multe sedii de companii româneşti înregistrate în Bulgaria sunt în Ruse: 93. În Sofia se afla alte 93, iar în Varna 22.

O creştere mare a avut loc şi în cazul companiilor provenite din Grecia. 2.072 de companii elene au depus anul trecut declaraţii fiscale la autoritatea de profil din Bulgaria, de trei ori mai multe decât în 2006. Anul acesta aproape 800 de firme elene au fost înregistrate în Bulgaria în primul semestru, iar un număr aproximativ egal este aşteptat să facă acelaşi lucru în a doua parte a anului.

Pe lângă taxele mai mici şi condiţii mai simple de înfiinţare a firmelor, un alt motiv al exodului ar fi stabilitatea macroeconomică, precum şi costurile mai mici ale forţei de muncă, proprietăţile imobiliare, chiriile şi serviciile de transport. (iese CARTON 2)

Bulgaria are în prezent cel mai mic nivel al impozitelor din Uniunea Europeană, inclusiv o cotă unică de 10% pentru profiturile companiilor şi veniturile populaţiei.

 

×
Subiecte în articol: Bulgaria taxe afaceri
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close