Antena 3 CNN Economic Biz News Românii plătesc gazele cu 25% mai mult decât europenii

Românii plătesc gazele cu 25% mai mult decât europenii

Românii plătesc gazele cu 25% mai mult decât europenii
Sursa foto: gaze naturale
05 Mar 2009   •   08:35

Românii sunt forţaţi să plătească cu circa 25% mai mult decât ar fi normal pentru gazele consumate în gospodărie. Aceasta din vina foştilor şefi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care au schimbat ?pe furiş? unele formule de calcul, în iunie 2008, cu o săptămână înainte de introducerea facturilor la gazele naturale în funcţie de puterea calorică superioară.


Gardianul scrie că a intrat în posesia unei note informative care arată că, printr-un artificiu de calcul, românii plătesc doi eurocenţi în plus pentru fiecare metru cub de gaze consumat, în beneficiul profiturilor distribuitorilor.


Astfel, românii ajung să plătească cu un sfert mai mult decât consumatorii europenii. La jumătatea anului trecut, cu câteva zile înainte de trecerea la sistemul de tarifare în funcţie de puterea calorică superioară. ANRE a modificat formula prin care se calculează preţurile.

Ca urmare a unei necorelări a volumului şi puterii calorice cu cele din UE conduc la calcularea unui echivalent energetic al gazului natural mai mare decât în UE. Consumatorul român ajunge în final să plătească în plus cu 0,0892 lei (0,02 euro) pe metrul cub (mc) de gaze naturale. Publicaţia citată arată că în aceste condiţii la nivelul unei localiăţi cu un consum de 1.000.000 mc/zi, distribuitorii de gaze câstigă zilnic cu peste 20.000 euro mai mult decât un distribuitor din altă ţară.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANRE gaze naturale
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close