Antena 3 CNN Economic Biz News Românii scapă de criză prin concedii medicale

Românii scapă de criză prin concedii medicale

Românii scapă de criză prin concedii medicale
Sursa foto: concedii
28 Sep 2009   •   12:50

Românii pot fi declaraţi fără probleme campioni la concedii medicale. În primele şase luni ale acestui an, concediile medicale acordate au acoperit mai mult de 32.000 de ani de boală, iar statul a plătit din asigurările de sănătate 433 de milioane de lei, scrie săptămâna Financiară.

Scutirea de la medic este soluţia perfectă pentru angajatul român atunci când vrea să chiulească de la muncă sau îl pândeşte şomajul.

În primele şase luni ale anului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a scos de la buget 433 de milioane de lei pentru a achita zilele de concediu medical.

Medicii au eliberat, pentru aproape 6 milioane de persoane asigurate, mai bine de 1,9 milioane de buletine de concediu medical. Asta înseamnă că un salariat din trei a fost bolnav în prima jumătate a anului.

Zona cu cele mai multe persoane, peste o sută de mii, care se pretind blonave este Doljul.

Nici arădenii nu stau prea bine cu sănătatea, având în vedere că cei aproximativ 130.000 de lucrători au beneficiat de 82.000 de buletine eliberate de medici.

Statistica este îngrijorătoare, având în vedere efortul bugetar care trebuie făcut pentru plata acestor zile, notează Săptămâna Financiară. Specialiştii în resurse umane pun această situaţie pe seama problemelor economice.

Criza i-a determinat pe mulţi români să găsească soluţii ingenioase pentru a supravieţui unei eventuale disponibilizări. Iar scutirea medicală este una dintre aceste soluţii, pentru că, potrivit legislaţiei, unei persoane aflate în concediu de boală nu i se poate desface contractul de muncă.

Această situaţie ar putea fi încurajată chiar şi de unii patroni, susţin specialiştii. Asta pentru că, după primele 5 zile de concediu medical, povara plăţii unui salariat trece din ograda angajatorului în cea a statului.

×
Subiecte în articol: România romani angajati
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close