Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia a semnat un protocol cu Uniunea Europeană privind controlul tranzitului de gaze

Rusia a semnat un protocol cu Uniunea Europeană privind controlul tranzitului de gaze

Rusia a semnat un protocol cu Uniunea Europeană privind controlul tranzitului de gaze
10 Ian 2009   •   18:10

Ţările europene se ajută între ele în criza gazelor. Ungaria a anunţat că va furniza gaze naturale Serbiei, Bosniei şi Croaţiei cu ajutor german. De asemenea, Ucraina susţine că va furniza gaz natural din rezervele proprii Moldovei şi Bulgariei unde situaţia este gravă. Vladimir Putin acuză însă, încă o dată Kievul că agravează criza livrărilor de gaz rusesc spre Europa după ce o instanţă judiciară ucrainiană a interzis tranzitul gazelor ruseşti.
Duminică după-amiază a fost semnat un protocol între Rusia şi Uniunea Europeană, privind mecanismele de control al tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina spre Europa. Acordul a fost semnat din partea Rusiei de vicepremierul Igor Secin şi de preşedintele Gazprom Aleksei Miller, iar din partea Europei de ministrul ceh al Industriei.
Premierul Vladimir Putin a declarat în urmă cu puţin timp că Rusia va relua livrările de gaze spre Europa imediat ce mecanismul de control va fi implementat, dar le va întrerupe dacă constată noi ?furturi? din gaze. Liderul rus a acuzat încă odată Ucraina de blocarea livrărilor de gaz. ?În pofida eforturilor pe care instituţiile europene şi dumneavoastră, personal, le depuneţi pentru rezolvarea crizei, Ucraina a agravat-o suplimentar?
Putin a facut referire la decizia din 5 ianuarie a Tribunalului Administrativ de la Kiev care a interzis companiei naţionale Naftogaz să realizeze tranzitarea gazelor ruseşti spre Europa Occidentală pe teritoriul ucrainean. Oficialii de la Kiev îşi exprimă disponibilitatea pentru a găsi o soluţie în problema gazelor.
Preşedintele ucrainean, Viktor Iuscenco a dezminţit acuzaţiile şi a declarat că Ucraina nu a furat nimic din conductele care se îndreaptă spre clienţii europeni ai Gazprom. ?Vreau să demonstrez că Ucraina face toate eforturile necesare să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale pe care le are ca ţara de tranzit?, a spus liderul de la Kiev.
Antena 3

×
Subiecte în articol: gaze naturale
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close