Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia intenţionează să renunţe la rublă pentru o monedă comună cu Belarus şi Kazahstan

Rusia intenţionează să renunţe la rublă pentru o monedă comună cu Belarus şi Kazahstan

Rusia intenţionează să renunţe la rublă pentru o monedă comună cu Belarus şi Kazahstan
Sursa foto: rubla
05 Mar 2010   •   17:12

Rusia ar putea renunţa la moneda naţională pentru a introduce o monedă comună cu Belarusul şi Kazahstanul, după modelul euro, în scopul reducerii dependenţei celor trei ţări faţă de dolar, a declarat vicepremierul rus Igor Şuvalov, citat de Bloomberg.

"Nu exclud o tranziţie la o monedă comună cu aceste trei ţări în viitor", a declarat oficialul, în timpul unei conferinţe desfăşurate la Moscova. Uniunea monetară ar putea urma modelul Uniunii Europene, care a creat moneda euro, însă discuţii în acest sens nu au fost încă iniţiate, a adăugat Şugalov.

Rusia şi cele două ţări foste sovietice intenţionează să înfiinţeze o piaţă economică comună până în 2012, după ce o uniune vamală între cele trei state a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Uniunea monetară este "următorul pas logic" după cea economică, a afirmat vicepremierul rus.

Consilierul economic al preşedinţiei Rusiei, Arkadi Dvorkovici, a declarat, anul trecut, că la nivel mondial vor exista, în următorul deceniu, cinci sau şase uniuni monetare după modelul zonei euro, pentru dezvoltarea comerţului, reducerea volatilităţii cursului de schimb şi a dependenţei faţă de dolar.

Kuweit, Arabia Saudită, Bahrein şi Qatar, intenţionează şi ele să înfiinţeze o uniune monetară, pentru a renunţa la cursul de schimb fix faţă de dolar. Oman şi Emiratele Arabe Unite, iniţial implicate în proiect, au renunţat.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: moneda rubla Belarus euro dolar Kuweit
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close