Antena 3 CNN Economic Biz News Rusia renunţă la rublă şi face monedă comună cu Belarus şi Kazahstan

Rusia renunţă la rublă şi face monedă comună cu Belarus şi Kazahstan

Rusia renunţă la rublă şi face monedă comună cu Belarus şi Kazahstan
Sursa foto: ruble
08 Mar 2010   •   17:55

Rusia ar putea renunţa la moneda sa naţională, rubla, şi să adopte o monedă comună cu ţările vecine, Belarus şi Kazahstan, pentru a reduce dependenţa de dolar.
În acest fel ar putea introduce o valută comună cu cele două state pe măsură ce statele îşi adâncesc alianţa şi caută să reducă dependenţa de valuta americană.
?Nu voi exclude o tranziţie spre o uniune valutară comună cu aceste ţări pe viitor,? declara vicepremierul rus Igor Şuvalov . Alianţa valutară va fi creată pe modelul Uniunii Europene, ce a creat o nouă unitate în loc de a folosi una deja existentă, amintea acesta.
Cele trei state intenţionează să creeze o piaţă economică unită până în 2012, după ce uniunea vamală a intrat în vigoare la 1 ianuarie.
O nouă valută este ?următorul pas logic?, după uniunea economică.

Rusia a încercat să promoveze valutele regionale în comerţ şi să îşi diversifice rezervele, aflate pe locul trei în lume, pentru a reduce riscurile puse de dominarea dolarului. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev punea la îndoială anul trecut viitorul dolarului ca rezervă valutară şi cerea un mix de valute regionale pentru a face economia mondială mai stabilă.
El aprecia că o nouă valută supranaţională ar putea reduce vulnerabilitatea la fluctuaţiile dolarului.
Cel mai mare furnizor mondial de energie ar putea vinde petrolul în ruble, declara şi ministrul rus de finanţe Aleksei Kudrin pe 22 ianuarie.

Unii analişti ruşi apreciază că luma va avea ?cinci-şase uniuni valutare? similare regiunii euro în următorul deceniu pentru a provoca dolarul şi a ajuta comerţul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: zona euro rubla Rusia kazahstan
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close