Antena 3 CNN Economic Biz News Ruşii se tem de Occident. Mişcarea pe care au făcut-o marii bogaţi ai Rusiei, după referendumul din Crimeea

Ruşii se tem de Occident. Mişcarea pe care au făcut-o marii bogaţi ai Rusiei, după referendumul din Crimeea

Ruşii se tem de Occident. Mişcarea pe care au făcut-o marii bogaţi ai Rusiei, după referendumul din Crimeea
de O.P.    |    17 Mar 2014   •   13:06

Băncile şi companiile din Rusia retrag miliarde de dolari din băncile occidentale care au operaţiuni în SUA, de teama îngheţării activelor sau altor posibile sancţiuni economice impuse de Washington în contextul crizei din Crimeea, potrivit unor surse bancare mosccovite, citate de Financial Times.

Sberbank şi VTB, cele mai mari bănci din Rusia, precum şi companii importante din industria rusească, printre care LukOil, îşi "repatriază" fondurile deţinute în băncile din Vest, potrivit Financial Times.

Retragerile de capital au accelerat după încheierea fără un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA John Kerry.

Investitorii aşteaptă cu îngrijorare rezultatul referendumului de duminică din Crimeea privind separarea de Ucraina şi aderarea la Federaţia Rusă. Traderii şi oamenii de afaceri anticipează că, în funcţie de rezultatul scrutinului, SUA şi aliaţii din Vest ar putea anunţa sancţiuni economice împotriva Rusiei încă de luni.

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani ale Rusiei a închis vineri pe piaţa secundară la 9,7%, faţă de mai puţin de 8% în ianuarie.

Rubla se tranzacţionează aproape de un minim istoric, încheind şedinţa de vineri la un curs de 36,7 unităţi pentru un dolar.

Cel mai bogaţi 10 oameni din Rusia, în frunte cu miliardarul Alişer Usmanov, au pierdut 6,6 miliarde de dolari din avere în ultima săptămână, potrivit estimărilor publicate vineri de compania de cercetare Wealth-X.

 

×
Subiecte în articol: rusi Rusia conflict crimeea
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close