Antena 3 CNN Economic Biz News Ruşii vor să încheie oferta Alro până pe 15 iulie, la “mustaţă” de momentul când este aşteptată oferta Petrom

Ruşii vor să încheie oferta Alro până pe 15 iulie, la “mustaţă” de momentul când este aşteptată oferta Petrom

Ruşii vor să încheie oferta Alro până pe 15 iulie, la “mustaţă” de momentul când este aşteptată oferta Petrom
Sursa foto: foto: olt-news.ro
de Catalin Ciocan    |    15 Iun 2011   •   15:35
Oferta prin care rusii de la Vimetco vor vinde pe Bursa un pachet de 20,96% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), programata initial sa se incheie la sfarsitul acestei luni, va fi decalata cu circa doua saptamani, urmand sa se finalizeze in jurul datei de 15 iulie, potrivit unor surse din piata de capital.

Tranzactia de la Alro, estimata la 140 milioane de euro, ar urma astfel sa se incheie foarte aproape de momentul in care este asteptata sa inceapa oferta prin care statul roman intentioneaza sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP).

Decalarea termenului pentru oferta Alro ar putea sustine astfel propunerea consortiului care intermediaza vanzarea actiunilor Petrom de a splita oferta, 80% din actiuni urmand sa fie oferite in iulie strict catre investitorii institutionali, iar restul de 20% in toamna, catre investitorii de retail. Aceasta este una dintre propunerile pe care consortiul condus de rusii de la Renaissance Capital le-au inaintat statului roman la finele saptamanii trecute, alaturi de alte doua variante: derularea intregii oferte in iulie si, respectiv, amanarea ei pentru la toamna.

Ofertele Alro si Petrom sunt asteptate sa concureze in principal pentru banii investitorilor de retail, in conditiile in care masa investitorilor mici de pe piata romaneasca este extrem de redusa. Ambele oferte isi propun sa ofere o parte din actiuni catre micii investitori. 

Oferta Alro este intermediata de UniCredit Bank (Austria), alaturi de societatile de brokeraj UniCredit CAIB Securities, Raiffeisen Capital & Investment si ING Bank, trei dintre cele mai mari firme de acest gen de pe piata locala.  La randul ei, oferta Petrom are in “spate” un consortiul format din banca de investitii rusa Renaissance Capital si societatile de brokeraj locale EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.  UniCredit a participat si in cursa pentru castigarea mandatului Petrom, alaturi de gigantul american Goldman Sachs, dar in final a pierdut in fata consortiului condus de Renaissance Capital, care a cerut un comision mult mai redus fata de asteptarile pietei. Totodata, UniCredit a fost unul dintre managerii majorarii de capital pe care OMV, actionarul majoritar al Petrom, a incheiat-o la inceputul acestei luni.

Grupul Vimetco, care controleaza 84% din actiunile Alro, intentioneaza sa vanda din actiuni, pentru a mari free-float-ul companiei si a face societatea mai atractiva pentru investitori. In prezent, doar 2,5% din titlurile Alro sunt liber tranzactionabile (free float).  Vimetco este controlat de oligarhul rus Vitali Masitski.

Alro este una dintre cele mai mari companii de la Bursa de la Bucuresti, cu o capitalizare bursiera de peste 663 milioane de euro. In primul trimestru al anului, producatorul de aluminiu a obtinut un profit net de 120,2 milioane de lei (28,4 milioane de euro), de aproape 2,4 ori mai mare fata de castigul realizat in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 36,2% pana la 564,36 milioane de lei (133,4 milioane de euro), in principal pe fondul cresterii pretului aluminiului pe pietele internationale.

×
Subiecte în articol: ALRO
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close