Antena 3 CNN Economic Biz News Salariile din construcţii, o explozie a economiei

Salariile din construcţii, o explozie a economiei


Salariile din construcţii, o explozie a economiei
29 Ian 2007   •   21:08

Salariile din construcţii par a deveni noua explozie a economiei. Salariul minim din construcţii se va dubla în trei ani până la circa 270 de euro, la cotaţia de acum a monedei unice. Doar domeniul financiar mai cunoaşte asemenea evoluţii. Salariul minim brut pentru muncitorii necalificaţi din construcţii este cu circa 50 de lei mai mare decât cel minim stabilit de Guvern. Şi a fost stabilit de sindicate şi patronatele din domeniu pentru trei ani. Acum este de 440 de lei noi, dar la sfârşiul anului se va majora la 500 de lei, în 2008 va creşte la 700 de lei, pentru a ajunge la 900 de lei în 2009. O creştere mult peste media economiei, în condiţiile în care salariul mediu naţional pentru 2009 este estimat la 1.162 lei.

Dărnicia antreprenorilor din construcţii este justificată de o realitate simplă - nu prea mai au cu cine să lucreze. La sfârşitul anului trecut, numărul muncitorilor din construcţii în România era de circa 330.000, dar firmele din domeniu estimează un necesar de două ori mai mare. Muncitorii români care erau mai bine pregătiţi sunt deja pe alte meleaguri. Nivelul salariilor din ţările Uniunii este departe de ceea ce se oferă în România, dar decalajul se micşorează constant. Salarii de 400-500 de euro nu mai sunt un vis pe şantierele româneşti şi mulţi patroni au ajuns la concluzia că decât să recalifice un neştiutor mai bine plătesc un meseriaş adevărat.

Antreprenorii nu exclud varianta angajării muncitorilor din Turcia, India, Pakistan sau China, pe fondul crizei de personal din construcţii. Dar nici pe asiatici nu îi momeşti cu 100 de euro. Dovada vie sunt chinezoaicele aduse să lucreze în confecţii la Băcău. Ele au cerut salarii mai mari decât româncele şi au fost în final trimise înapoi acasă.

BizBazar

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close