Antena 3 CNN Economic Biz News Salariul mediu net s-a diminuat în ianuarie la 1.426 lei

Salariul mediu net s-a diminuat în ianuarie la 1.426 lei

Salariul mediu net s-a diminuat în ianuarie la 1.426 lei
Sursa foto: salariu
08 Mar 2010   •   12:21

Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 3,5% (51 lei), faţă de decembrie, la 1.426 lei, dar a crescut cu 5,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în tranporturi aeriene, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, potrivit INS citate de Mediafax.

În ianuarie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a atins 1.967 lei, fiind cu 2,8% mai mic faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net au fost cele din activităţile de transporturi aeriene (3.184 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (809 lei).

În respectiva perioadă supusă analizei, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai redus faţă de luna decembrie 2009, când s-au acordat premii ocazionale (pentru sărbătorile de iarnă, prime de vacanţă sau de performanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii ori s-au realizat producţii mai mari.

Cele mai semnificative diminuări ale câştigului salarial mediu net, de peste 34%, s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră; pescuit şi acvacultură. Totodată, reduceri de 23% - 30% au avut loc în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare.

În telecomunicaţii, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au înregistrat scăderi între 16% şi 19%, iar în captarea, tratarea si distribuţia apei, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, extracţia cărbunelui superior şi inferior, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din tutun între 12% şi 16%.

În anumite activităţi economice, a scăzut câştigul salarial mediu net, acesta fiind determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de revenirea din concedii fără plată şi şomaj tehnic.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: salariu mediu ianuarie
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close