Antena 3 CNN Economic Biz News Scrisoare suplimentară a Guvernului către FMI: Concedieri, îngheţarea salariilor, mai puţine sporuri

Scrisoare suplimentară a Guvernului către FMI: Concedieri, îngheţarea salariilor, mai puţine sporuri

Scrisoare suplimentară a Guvernului către FMI: Concedieri, îngheţarea salariilor, mai puţine sporuri
Sursa foto: guvern
24 Feb 2010   •   09:09

Concedieri, îngheţarea salariilor, sporuri mai puţine şi ore suplimentare plătite mai prost. Sunt doar câteva dintre condiţiile pe care guvernul trebuie să le îndeplinească, în contul banilor de la Fondul Monetar Internaţional. Asta se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI.

Guvernul s-a angajat să îngheţe salariile şi pensiile, să reducă plata orelor suplimentare şi a primelor. Totul cu scopul de a face economie la buget. Cheltuielile de personal trebuie să scadă cu 0,2 procente din Produsul Intern Brut, prin disponibilizări din sectorul public. Asta se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul cu FMI.

Şi tot acolo se precizează că şomajul se va menţine ridicat în anul acesta.

În 2010, România trebuie să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor cu jumătate de miliard de euro. Această măsură va fi implementată în două părţi: vor fi disponibilizaţi aproximativ 32.000 de bugetari, respectiv o micşorare de 0,2% din PIB a cheltuielilor, la care se adaugă reducerea sumelor alocate pentru prime cu încă 252 de milioane de euro, se arată în ziarul Gândul.

În scrisoarea de intenţie se mai precizează că statul trebuie să-şi reducă cu peste 60% datoriile mai mari de 90 de zile. Conform datelor obţinute de Gândul, datoriile totale ale statului către firme erau la finele anului trecut de 2,67 miliarde de lei.

Un alt angajament pe care guvernul şi l-a luat faţă de FMI se referă la legea salrizării unitare. Executivul a garantat că până la sfârşitul lui septembrie legislaţia de implimentare a legii de salarizare unitară va fi aprobată de Parlament. Astfel cheltuielile de personal altele decât cele cu salariile, vor fi limitate la 30% şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil.

Antena 3

×
Subiecte în articol: FMI guvern concedieri salarii
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close