Antena 3 CNN Economic Biz News Scrisoarea de solicitare a împrumutului FMI pleacă în curând spre Washington

Scrisoarea de solicitare a împrumutului FMI pleacă în curând spre Washington

Scrisoarea de solicitare a împrumutului FMI pleacă în curând spre Washington
Sursa foto: traian basescu
24 Mar 2009   •   17:56

Traian Băsescu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, marţi, la Palatul Cotroceni. Scrisoarea de intenţie a României către Fondul Monetar Internaţional este gata şi va pleca în curând spre Washington.

Preşedintele a declarat că delegaţia FMI a fost de departe mult mai relaxată în a cere Guvenului să facă paşi serioşi, că aşteaptă mai mult sprijin din partea acestui for în a împinge politicienii să facă o reformă adâncă, precizând că el a fost mai rapid decât FMI, ca exigenţă.

"Trebuie să recunosc că aţi fost de departe mult mai relaxaţi în a cere Guvernului să facă paşi serioşi, ceea ce, trebuie să recunosc, într-un fel este bine, dar, din alt punct de vedere, aştept mult mai mult sprijin din partea dumneavoastră în a împinge politicienii să facă o reformă profundă", a declarat preşedintele, la începutul întâlnirii.

"Oricum, în timp, am fost mai rapid decât dumneavoastră, ca şi exigenţă", a spus şeful statului.



Neoficial, se spune că România va împrumuta aproximativ 19 miliarde de euro, din care 13 de la FMI, 5 de la Uniunea Europeană şi un miliard de la BERD. Cât despre condiţii, tot neoficial ştim că s-ar fi convenit, la ultimele negocieri, plafonarea la nivelul actual a întregului fond de salarii de la stat. Apoi, FMI ar propune creşterea deficitului bugetar la 4%, dublu faţă de cât prevede bugetul.

Măsuri:
- salariile tuturor bugetarilor vor îngheţa la maxim 5% din PIB în 2009
- în anul curent nu se vor mai acorda o parte din sporuri şi bonusuri. Acestea vor fi limitate la 30% din salariul de bază
- TVA va rămâne 19%
- nu se reunuţă la cota unică de 16%
- un deficit bugetar de maxim 4,6% din PIB şi o scădere economică de 1,1%

Conducerea FMI se reuneşte pe 4 mai şi, tot atunci, e posibil să primim şi banii solicitaţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Delegatia FMI Palatul Cotroceni
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close