Antena 3 CNN Economic Biz News "Se va schimba ISTORIA". Ce vor face SUA de acum înainte

"Se va schimba ISTORIA". Ce vor face SUA de acum înainte

"Se va schimba ISTORIA". Ce vor face SUA de acum înainte
de O.P.    |    30 Iul 2013   •   10:00

SUA vor schimba metodologia de calcul a PIB în această săptămână, pentru a include componente precum cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare, care vor fi clasificate ca investiţii, iar modificarea va majora valoarea PIB cu circa 3%, echivalentul economiei Belgiei.

"Istoria economică a SUA va fi rescrisă în această săptămână, întrucât cele mai ample schimbări de metodologie din ultimii ani vor adăuga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei ţări precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times.

Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari. Schimbările vor fi anunţate miercuri de Biroul de Analiză Economică, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima dată în calculul PIB ca investiţii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare şi a drepturilor de autor, precum şi reflectarea pensiilor în deficite.

Împreună, modificările ar trebui să conducă la o revizuire în creştere a PIB cu 3%. În prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare şi dezvoltare sunt tratate în PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus în PIB, dar cercetarea derulată pentru a crea produsul nu este luată în calcul. Modul în care este calculat PIB este reanalizat odată la cinci ani în SUA, pentru a reflecta mai precis situaţia economică.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close