Antena 3 CNN Economic Biz News Secretar de stat în Ministerul Finanţelor a încasat bani de la o companie care a lăsat fără acţiuni mii de persoane

Secretar de stat în Ministerul Finanţelor a încasat bani de la o companie care a lăsat fără acţiuni mii de persoane

Secretar de stat în Ministerul Finanţelor a încasat bani de la o companie care a lăsat fără acţiuni mii de persoane
Sursa foto: ministerul finantelor
13 Feb 2009   •   21:48

Încă un secretar de stat naşte controverse. Proaspăt numită la Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, s-a aflat timp de doi ani în conflict de interese. Jurnaliştii de la Financiarul scriu că Graţiela Iordache ar fi trebuit să apere interesele micilor acţionari prin Asociaţia Acţionarilor din România pe care o conduce. Noul secretar de stat, însă, a încasat bani în perioada 2004 - 2006 de la o companie renumită pe piaţa de capital care a lăsat fără acţiuni mii de mici acţionari.
Graţiela Iordache a încasat de la Winmarkt, în perioada 2004-2006, bani pentru consultanţă şi pentru servicii de guvernare corporativă, potrivit declaraţiei de avere postate pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor.
Jurnaliştii de la Financiarul au descoperit că acţionar majoritar la Winmark era grupul NCH Advisors, din care face parte şi Broadhurst Investment, companie cunoscută pe piaţa de capital pentru afacerile prin metoda ?acordeonului".
Metoda presupune trecerea companiilor prin fuziuni, divizări şi majorări de capital successive, până când participaţiile micilor acţionari rămân fără valoare. Aşa s-a întâmplat cu firma Winmarkt, vândută cu 180 milioane de euro, iar cei 11.000 de mici acţionari s-au trezit cu active la societăţi fără valoare.
Teoretic, interesele acestor mici actionari ar fi trebuit apărate tocmai de Graţiela Iordache, prin intermediul Asociaţiei Acţionarilor din România, pe care o conduce de mai bine de cinci ani. Pe lângă sumele încasate de la ?acordeoniştii" de la Broadhurst, Graţiela Iordache a beneficiat şi de un spaţiu dintr-o clădire deţinută de Broadhurst pe Bulevardul Pierre de Coubertin. Acolo s-a mutat, acum trei ani, sediul central al Asociaţiei Acţionarilor din România.
Gratiela Iordache a refuzat să comenteze acest conflict de interese. Mai mult, nu a precizat dacă a încetat legăturile cu Broadhurst odată ajunsă în fotoliul de secretar de stat la Ministerul Finanţelor.
Antena3

×
Subiecte în articol: Ministerul Finantelor secretar de stat
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close