Antena 3 CNN Economic Biz News Şeful ANRM, demis. Boc cere desecretizarea clauzelor privind concesionarea resurselor

Şeful ANRM, demis. Boc cere desecretizarea clauzelor privind concesionarea resurselor

Şeful ANRM, demis. Boc cere desecretizarea clauzelor privind concesionarea resurselor
Sursa foto: Emil Boc
04 Feb 2009   •   17:31

Premierul Emil Boc l-a demis pe şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Bogdan Găbudeanu. Decizia vine în urma scandalului privind concesionarea resursele din zonele Pelican şi Midia, aflate în litigiu cu Ucraina. Nu se cunoaşte, încă, oficial, motivul oficial al demiterii. Noul preşedinte al ANRM este Agafiel Mărăcineanu.
Totodată, premierul Emil Boc a solicitt desecretizarea clauzelor contractului de concesionare a resurselor din Marea Neagră.
Potrivit hotărârii 1446 a fost adoptată în 12 noiembrie 2008 şi reprezintă reactualizarea celui de-al XI-lea act adiţional la Contractul de exploatare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), concedent, şi concesionarul Enterprise Oil, în 1992.
Concesiunea a fost preluată, mai apoi, de Sterling Resources Ltd. Actul care datează din 1992 a fost semnat de premierul de atunci Theodor Stolojan, iar cel de acum de Călin Popescu Tăriceanu şi contrasemnat de fostul şef al Cancelariei premierului, Dorin Marian, de preşedintele ANRM Bogdan Găbudeanu, de ex-ministrul Mediului, Attila Korodi, şi de Cătălin Doică, ex-secretar de stat la Ministerul Economiei, transmite Gândul.
Preşedintele comisiei de industrii din Cameră, Iulian Iancu, a solicitat ANRM-ului explicaţii cu privire la hotarârea de guvern prin care este cedat firmei Sterling Resorces dreptul de împărţire a producţiei zăcămintelor din zona Pelican-Midia.
"Cedarea acestui drept ridică semne de întrebare tocmai pentru faptul că este motivată a fi făcută în concordanţă cu legilaţia în vigoare, respectiv cu legea petrolului", a declarat Iulian Iancu.
Acesta susţine că elementele cheie care pot demonstra dacă statul român a pierdut prin cedarea dreptului de împărţire a producţiei pe acest platou stau în anexele contractului.
Un alt semn de întrebare ridicat de Iulian Iancu a fost acela legat de refuzul ministrului de Justiţie, Cătălin Predoiu, de a semna hotărârea de guvern.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: demis Emil Boc
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close