Antena 3 CNN Economic Biz News Şeful Bosch: Grecia trebuie exclusă din Uniunea Europeană. Este o "povară de nesuportat"

Şeful Bosch: Grecia trebuie exclusă din Uniunea Europeană. Este o "povară de nesuportat"

Şeful Bosch: Grecia trebuie exclusă din Uniunea Europeană. Este o "povară de nesuportat"
Sursa foto: Foto: op-online.de
15 Feb 2012   •   17:38

Directorul general al grupului Bosch, Franz Fehrenbach, consideră că Grecia trebuie exclusă din Uniunea Europeană pentru că este "o povară de nesuportat", informează Reuters. Fehrenbach este şi consilier al cancelarului german Angela Merkel pe probleme de industrie.
   
"Acest stat cu pensionari fantomă şi bogătaşi care nu plătesc taxe, un stat fără o administraţie funcţională, nu îşi are locul în Uniunea Europeană", a afirmat Fehrenbach într-un interviu acordat revistei germane Magazin, care va fi publicat integral vineri.
   
Fehrenbach este ultimul dintr-o serie de oameni de afaceri reputaţi din Germania care critică Grecia şi al doilea program de salvare pe cale de a fi aprobat.
   
Potrivit unui sondaj realizat de revistă în rândul a 300 de directori de companii germane, 57% dintre aceştia vor ca Grecia să iasă din zona euro şi să reintroducă drahma.
   
Întrebat ce ar trebui să facă politicienii dacă Grecia nu va pleca de bunăvoie, Fehrenbach, care nu a vorbit în calitate de consilier, a replicată că "UE trebuie să îşi schimbe legile şi să o dea afară, oricât de dificil ar părea".
   
Reuters comentează că este aproape sigur că aşa ceva nu se va întâmpla, cel puţin pentru faptul că măsura ar necesita modificări complexe ale Tratatului UE, dar cererea scoate în evidenţă scăderea rapidă a sprijinului germanilor pentru programul de salvare a Greciei.
   
În Germania are loc o creştere a neîncrederii în capacitatea politicienilor greci de a aplica reformele promise în schimbul împrumuturilor necesare evitării intrării în incapacitate de plată în martie, când ajung la maturitate datorii de 14,5 miliarde de euro.
   
Fehrenbach a descris Grecia ca "o ţară ruinată care este o povară de nesuportat" pentru comunitatea europeană bazată pe solidaritate.
   
"Ar trebui să îi dăm un ajutor structural, un fel de finanţare pentru drahmă. După devalorizarea rezultată, Grecia ar putea redeveni competitivă", a spus Fehrenbach.
   
Grupul Bosch a confirmat comentariile lui Fehrenbach, subliniind că acesta nu are nimic personal cu poporul elen.
   
Fehrenbach, care este consilier al lui Merkel în probleme legate de industrie şi afaceri, consideră că ieşirea Greciei din UE ar încuraja alte state să se comporte corect.
  


×
Subiecte în articol: Grecia consilier sondaj Angela Merkel
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close