Antena 3 CNN Economic Biz News Şeful FMI: China va deveni a treia putere în cadrul Fondului

Şeful FMI: China va deveni a treia putere în cadrul Fondului

Şeful FMI: China va deveni a treia putere în cadrul Fondului
Sursa foto: Foto: INTACT Images
07 Noi 2010   •   15:55

China va deveni a treia putere în cadrul FMI, în funcţie de drepturile de vot, după SUA şi Japonia, poziţie care va permite statului să-şi asume responsabilităţi mai mari în ceea ce priveşte economia mondială, a declarat directorul general al instituţiei financiare, Dominique Strauss-Kahn, informează Mediafax.
   
"Planul FMI ar putea influenţa atitudinea autorităţilor chineze. Acestea au dorit să fie mai bine reprezentate în FMI, ceea ce demonstrează că le pasă de instituţie", a afirmat Strauss-Kahn, citat de Bloomberg.
   
Boardul FMI a acceptat, după un acord convenit în octombrie de miniştrii de Finanţe din G20, să acorde o putere de vot mai mare statelor cu o dezvoltare dinamică. Totodată, ţările europene avansate vor ceda două locuri în boardul FMI. Deciziile vor creşte influenţa unor state precum Brazilia sau Coreea de Sud în politica instituţiei financiare internaţionale.
   
Programul FMI are ca scop adaptarea instituţiei la actualul scenariu economic, în care revenirea după recesiune este susţinută de creşterile din statele emergente. Pentru a putea fi pus în practică, acesta trebuie să primescă aprobarea a 85% din cei 187 de membri cu drept de vot.

×
Subiecte în articol: China FMI putere Dominique Strauss-Kahn
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close