Antena 3 CNN Economic Biz News Şeful Trezoreriei americane: SUA sunt responsabile pentru recesiunea mondială

Şeful Trezoreriei americane: SUA sunt responsabile pentru recesiunea mondială

Şeful Trezoreriei americane: SUA sunt responsabile pentru recesiunea mondială
Sursa foto: copac cu bani
23 Apr 2009   •   19:05

Şeful Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a recunoscut că Statele Unite ale Americii sunt în mare parte responsabile pentru actuala recesiune mondială, dar a spus că ţările trebuie să colaboreze pentru atenuarea problemelor.

"Restul lumii are nevoie ca economia Statelor Unite şi sistemul financiar să se redreseze în mod ordonat. Este la fel de important ca redresarea să aibă loc şi în restul lumii", a afirmat Geithner la Clubul Economic din Washington.

El a adăugat că, pentru ca redresarea să fie echilibrată, trebuie ca celelalte naţiuni să nu fie dependente de consumul din SUA.

?Trebuie să ne situăm pe un drum în care o ţară sau un grup de ţări nu consumă în exces, în vreme ce alte ţări produc în exces.

Remarcile lui Geithner sunt parte a unei campanii concertate ale administraţiei Obama de a împinge ţările dezvoltate să stimuleze cererea internă şi să reducă dependenţa de export pentru creştere economică.
În declaraţia sa, Geithner a avertizat că actuala criză este mai severă decât o recesiune obişnuită.
"Este o corecţie abruptă a exceselor financiare ce a copleşit mecanismele de autocorectare a economiei şi pieţelor, şi de aceea poate fi finalizată doar prin politici extraordinare. Noi purtăm o cotă substanţială de responsabilitate pentru ce s-a întâmplat?, a adăugat acesta.

Potrivit prognozei de primăvară a FMI , economia mondială se va contracta în 2009 cu 1,3%, iar cea a Statelor Unite cu 2,8%, Fondul avertizând că lumea se află într-o recesiune severă, generată de o criză financiară gravă şi o pierdere acută de încredere.

Referindu-se la prognoza Fondului, Geithner a notat că reducerea PIB-ului mondial ar putea fi de până la 3.000-4.000 de miliarde de dolari numai în 2009.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Timothy Geithner crestere economica
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close