Antena 3 CNN Economic Biz News Depozitele în bănci nu mai aduc profit. Cum economisim inteligent și care sunt sfaturile specialiștilor

Depozitele în bănci nu mai aduc profit. Cum economisim inteligent și care sunt sfaturile specialiștilor

Depozitele în bănci nu mai aduc profit. Cum economisim inteligent și care sunt sfaturile specialiștilor
Sursa foto: Foto: pixabay.com
09 Oct 2016   •   08:17

La bancă, banii sunt doar în siguranţă, pentru că profit nu prea mai aduc. Din cauza dobânzilor foarte mici la depozite, a impozitelor şi a comisioanelor, sunt situaţii în care ajungem să scoatem mai puţini bani decât am depus. Sunt însă şi câteva variante care ne pot aduce profit

Specialiştii spun că trebuie să economisim inteligent și să nu ținem banii la ciorap. Doar că dobânzile care încep cu zero şi comisioanele percepute de bănci nu te mai indeamnă să duci banii la banca. Doar la trei bănci din piaţă mai câştigi bani, atunci cand ai un depozit pe 12 luni de 1000 de lei. Profitul este infim, de maximum de 16 lei. La majoritatea depozitelor, retragem chiar mai puţin decât am depus.

CÂŞTIGURI LA DEPOZITE DE 1.000 DE LEI

Marfin Bank Romania + 16,08 lei

Libra Internet Bank + 13,97 lei

Banca Transilvania + 7,42 lei

Patria Bank -2,04 lei

Intesa Sanpaolo Bank Romania -4,57 lei

(Sursa: FinZoom.ro)

Pentru cei care depun 1000 de lei depusi, peste 12 luni, banca retrage în primul rând impozitul de 16% aferent dobânzii câştigate, apoi se retrage şi comisionul pentru contul curent aferent depozitului, si nu în ultimul rând comisionul pentru retragerea de la ghişeu a acestor bani. Practic, după 12 luni, clientul retrage cu 66 de lei mai puţin, respectiv 934 de lei.

Potrivit datelor BNR, 66% dintre deponenţi au în conturi sume de până la 1.000 lei. Specialiştii au însă şi câteva sfaturi pentru românii care vor să economisească. Acţiunile, titlurile de stat sau de fonduri de investiţii pot reprezenta şi ele alternative de economisire care pot genera şi profit.

×
Subiecte în articol: banca
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close