Antena 3 CNN Economic Biz News Shell şi BASF au fost amendate în Brazilia cu 490 milioane euro pentru poluare

Shell şi BASF au fost amendate în Brazilia cu 490 milioane euro pentru poluare

Shell şi BASF au fost amendate în Brazilia cu 490 milioane euro pentru poluare
22 Aug 2010   •   16:01

Royal Dutch Shell şi BASF au fost amendate de un tribunal din Brazilia cu 1,1 miliarde reali, echivalentul a 490 milioane euro, pentru poluarea solului şi apelor, care ar fi cauzat probleme de sănătate locuitorilor, transmite Reuters.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, amenda a fost decisă de un tribunal din oraşul Paulinia, aflat la 120 de kilometri nord de Sao Paolo.

Cele două companii contestă acuzaţiile şi sancţiunea şi vor face recurs.

"Ne aşteptăm ca justiţia braziliană să stabilească, la un nivel mai înalt, că nu am fost reponsabili pentru presupusele consecinţe legate de unele îmbolnăviri şi pentru celelalte acuzaţii", a declarat duminică un purtător de cuvânt al Shell.

BASF intenţionează de asemenea să conteste decizia la o curte de apel şi susţine că grupul Shell este responsabil pentru problemele care au apărut, a afirmat un reprezentant al gigantului german.

Shell a construit fabrica din Paulinia în anii '70 şi a vândut-o în 1995 producătorului de chimicale Cyanamid.

BASF a cumpărat în 2000 fabrica şi a produs pesticide acolo pentru numai doi ani înainte de a o închide. Din 2008, unitatea de producţie se află din nou în proprietatea Shell.

Potrivit ziarului german, foşti angajaţi ai fabricii s-au îmbolnăbit de cancer, boli cardiovasculare sau alte afecţiuni.

"Shell Brazilia regretă că a avut loc contaminarea mediului înconjurător la fabrica de la Paulinia, care a fost deţinută de-a lungul timpului, separat, de Shell şi BASF. Suntem convinşi că nu există nicio legătură între operaţiunile noastre şi problemele de sănătate ale populaţiei", a afirmat reprezentantul Shell.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Brazilia poluare amenda sol tribunal sănătate
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close