Solicitarea importantă transmisă de autorităţile ungare Fondului Monetar Internaţional. Ce răspuns au dat reprezentanţii FMI

de D.D.    |    15 Iul 2013   •   19:40
Solicitarea importantă transmisă de autorităţile ungare Fondului Monetar Internaţional. Ce răspuns au dat reprezentanţii FMI Foto: www.xpatloop.com
UPDATE: FMI a anunţat că nu intenţionează să numească un înlocuitor al actualului reprezentant în Ungaria, al cărui mandat se încheie în august. anunţul a fost făcut după ce autorităţile ungare au iniţiat procedura de închidere a biroului instituţiei la Budapesta printr-o scrisoare adresată directorului general al Fondului, Christine Lagarde.

Reprezentanţii
Băncii Naţionale a Ungariei au solicitat, luni, Fondului Monetar International să închidă biroul din Budapesta al instituţiei. Autorităţile ungare consideră că biroul nu mai este necesar, întrucât Ungaria va achita, probabil, împrumutul luat în 2008 de la Fond până la sfârşitul acestui an, înainte de scadenţă, informează Mediafax.

Finalizarea unui acord de împrumut presupune, de regulă, şi închiderea biroului Fondului din ţara respectivă. Decizia finală prinvind închiderea biroului aparţine FMI.

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis o scrisoare directorului general al FMI, Christine Lagarde, în care afirmă că biroul din Budapesta al instituţiei internaţionale ar trebui închis, "menţinerea acestuia nemaifiind justificată", întrucât Ungaria "va plăti, probabil, un împrumut FMI luat în 2008 înainte de termen, până la sfârşitul acestui an". Matolcsy este reprezentantul Ungariei în Consiliul Guvernatorilor FMI, din care fac parte toate statele membre.

Matolcsy a precizat că autorităţile de la Budapesta apreciază cooperarea cu reprezentantul FMI în Ungaria, Irina Ivaşenko, despre care a afirmat că a avut un rol cheie în succesul acordului cu Fondul.

"În lumina acestor lucruri, propun închiderea biroului local al FMI", a afirmat Matolcsy în scrisoarea oficială transmisă FMI.

Ungaria a achitat cea mai recentă tranşă către FMI în iunie, de 310 milioane de euro. Începând din august şi până în martie anul următor, mai are de achitat 2,2 miliarde de euro, din care 1,85 miliarde de euro în acest an.

În plus, banca naţională are obligaţii de plată de 730 miliarde de euro până în vara anului următor, din care 360 de milioane de euro în acest an.

Ungaria a încheiat, la sfârşitul anului 2008, un acord de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi Banca Mondială. Înprumutul a fost contractat în contextul izbucnirii crizei financiare globale.

 

 

x close