Antena 3 CNN Economic Biz News Soluţii economice propuse de Iohannis: Investiţii, TVA stabil şi gândire centrată pe performanţă

Soluţii economice propuse de Iohannis: Investiţii, TVA stabil şi gândire centrată pe performanţă

Soluţii economice propuse de Iohannis: Investiţii, TVA stabil şi gândire centrată pe performanţă
23 Oct 2009   •   20:38

Klaus Iohannis se declară împotriva unei eventuale majorări a TVA, însă consideră că nici o scădere nu ar fi tocmai indicată. Un buget mai mare nu îl sperie pe primarul din Sibiu, iar investiţiile, spune acesta, trebuie încurajate cât mai mult.

Invitat special în cadrul ediţiei de vineri a emisiunii Biz Bazar, primarul din Sibiu a vorbit despre planurile pe care le are în cazul în care va ajunge premier al României.

"Premierul majorităţii" susţine că "diferenţa nu este atât de mare între un buget local şi unul republican".

"Trebuie de fiecare dată să vezi câţi bani ai, ce vrei să realizezi şi ce alte surse de finanţare ai", a spus Iohannis.

Actualul primar al Sibiului este de părere că, în prezent, există un dezechilibru foarte grav, la care s-a ajuns din cauză că nu a existat niciun concept.

"Ar fi fost bine să avem o gândire pentru mai mulţi ani", susţine Iohannis, iar "încet, încet să ajungem la o gândire centrată totuşi pe o performanţă".

IOHANNIS: NU EXISTĂ NICIUN CONCEPT


Întrebat ce părere are despre o eventuală majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, Klaus Iohannis a declarat că nu crede în astfel de măsuri.

"Majorarea TVA ar duce la încasări mai mari la buget", susţine Iohannis, dar "am avea de a face cu o scădere a consumului".

Cu toate acestea, însă, nici micşorarea TVA nu reprezintă o soluţie bună, în opinia edilului.

"O scădere a TVA ar putea, teoretic, să crească un pic consumul, însă ar induce o nesiguranţă în calculele firmelor mari şi nu cred că acest lucru ne avantajează acum", a declarat Iohannis.

Astfel, în acest moment, soluţia propusă de Klaus Iohannis este menţinerea la valoarea actuală.

"Important este să existe o predictibilitate. Lumea s-a obişnuit cu cota de TVA şi cea unică. În momentul de faţă, în lipsa unei gândiri mai ample, cel mai bun lucru este să lăsăm lucrurile aşa cum sunt", a declarat acesta.

Klaus Iohannis a dezvăluit şi "secretul" dezvoltării oraşului Sibiu. Primarul susţine că trebuie planificată din timp o creştere economică.

"În 2009 am încasat mai mulţi bani decât în 2008 (...) Este foarte simplu: trebuie să încurajezi investiţiile şi creşterea bazei de împrumutare", a spus Iohannis, precizând, însă, că motivul pentru care a apelat la împrumuturi a fost necesitatea rezolvării foarte multor investiţii într-un timp extrem de scurt.

Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3


Antena3.ro


×
Subiecte în articol: Sibiu premier Klaus Iohannis
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close