Antena 3 CNN Economic Biz News Sondaj analişti: Marea recesiune mondială duce şomajul la niveluri record

Sondaj analişti: Marea recesiune mondială duce şomajul la niveluri record

Sondaj analişti: Marea recesiune mondială duce şomajul la niveluri record
Sursa foto: sondaj analisti
11 Mar 2009   •   17:44

"Marea recesiune" va menţine economiile din întreaga lume într-un cerc vicios şi în 2010, iar şomajul va atinge niveluri record, arată un sondaj Reuters în rândul analiştilor. Potrivit directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, economia mondială se află, deja, într-o mare recesiune.

Sondajul a fost realizat cu participarea a 250 de analişti din întreaga lume. Aceştia spun că economia mondială a evoluat în primul trimestru din 2009 aproape la fel de prost ca în trimestrul al patrulea din 2008. Analiştii cred că, în 2010, vor apărea semne slabe de redresare economică.

Şomajul din zona euro ar putea atinge 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, în Statele Unite 9,6%. Astfel, 13 milioane de americani vor rămâne fără loc de muncă, în timp ce 10% din forţa de muncă va fi afectată.

Dacă liderii G20, nu vor găsi o soluţie coordonată de stimulare economică, la summitul din aprilie, mediul economic s-ar putea înrăutăţi.

"În pofida măsurilor ferme adoptate, nu a fost încă creat un plafon de sprijin pentru economii şi pieţe. Primul trimestru ar putea fi la fel de prost sau chiar mai prost decât trimestrul patru din 2008", a declarat Mark Wall, analist la Deutsche Bank.

Majoritatea băncilor centrale din statele dezvoltate au redus dobânzile de politică monetară aproape de zero şi au recurs chiar la măsuri neconvenţionale şi doar Banca Centrală Europeană mai are spaţiu de manevră.

Potrivit estimărilor, economia americană se va contracta în 2009 cu 1,4%, peste ritmul de 1% anticipat în februarie, iar în 2010 ar putea înregistra o creştere de 2,6%.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Reuters g20
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close