x close

Soros nu exclude colapsul euro: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor, pericol pentru Europa

24 Iun 2010   •   05:08
Soros nu exclude colapsul euro: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor, pericol pentru Europa euro

 

Planurile de economii ale Germaniei pentru reducerea deficitului bugetar riscă să "distrugă proiectul european", iar destrămarea zonei nu poate fi exclusă, a declarat miercuri miliardarul George Soros, într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit, preluat de Reuters.

" Politica germană reprezintă un pericol pentru Europa , ar putea distruge proiectul european", a arătat reputatul investitor.

 Soros, care a câştigat un miliarde de lire sterline în 1992, după ce pariat contra acestei monede, a adăugat că nu poate "exclude colapsul euro".

 "Dacă germanii nu-şi schimbă politica, ieşirea lor din uniunea monetară ar fi benefică pentru restul Europei", a spus el.

 Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat la începutul lunii iunie planuri pentru reducerea cheltuielilor publice cu 80 miliarde euro în următorii patru ani, cu scopul de a scădea deficitul structural al Germaniei sub limitele reglementate de UE până în 2013.

 "Acum, germanii îşi trag vecinii spre deflaţie, care ameninţă să provoace o fază lungă de stagnare. Şi asta conduce la naţionalism, probleme sociale şi xenofobie. Democraţia însăşi ar putea fi ameninţată. Germania este izolată global... De ce nu permit creşterea salariilor? Asta ar ajuta alte state din UE să se ridice de jos", comentează Soros.

 Merkel a apărat luni planurile bugetare, după ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promovat ideea "răbdării" în privinţa reducerii cheltuielilor bugetare.

 Un înalt oficial german a declarat marţi că Berlinul nu se aşteaptă la presiuni pentru noi măsuri de stimulare economică din partea altor state care vor fi prezente în acest weekend la summit-ul G20 din Toronto.

 În urmă cu o săptămână, Soros declara că Europa se va confrunta cu o recesiune inevitabilă şi ani de stagnare economică, pentru că reacţia autorităţilor la criza zonei euro provoacă o spirală a scăderii.

Deficienţele în conceperea monedei unice europene s-au acutizat, a spus Soros la un seminar, avertizând că efectele crizei din zona euro ar putea duce la destrămarea Uniunii Europene.

Antena3.ro

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati