Antena 3 CNN Economic Biz News Spania va cere "un ajutor financiar european" pentru redresarea sistemului bancar

Spania va cere "un ajutor financiar european" pentru redresarea sistemului bancar

Spania va cere "un ajutor financiar european" pentru redresarea sistemului bancar
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
09 Iun 2012   •   22:00

Spania va cere "un ajutor financiar european" pentru a-şi redresa sectorul bancar, conform unui anunţ de sâmbătă al ministrului Economiei, Luis de Guindos (foto), cu ocazia unei conferinţe telefonice a Eurogrupului, relatează AFP.
   
"Acest ajutor financiar va fi dirijat către (fonduri publice spaniole de ajutor ale sectoarelor) Frob, iar Frob va injecta aceşti bani în băncile care vor cere", a declarat ministrul în timpul unei confernţe de presă, fără a specifica valoarea acestui împurmut, menţionând însă că nu există condiţii de reforme economice "în afară de sectorul financiar, condiţiile vor fi impuse băncilor, nu societăţii spaniole".
  
"Acest lucru nu are nimic de a face cu o salvare", a precizat ministrul, menţionând că ajutorul va fi dirijat către "30 la sută (dintre bănci) care sunt în dificultate", şi identificate prin raportul FMI făcut public vineri.
   
Raportul a indicat nevoi ale băncilor spaniole estimate la aproximativ 40 de miliarde de euro, dar valoarea ajutorului ar putea ajunge "la aproximativ 100 de miliarde", conform unei surse guvernamentale europene.
   
Madrid aşteaptă rezultatele auditelor din partea germanilor de la Roland Berger, şi americanilor de la Oliver Wyman, pentru a îşi formula cererea de ajutor, rapoarte care vor fi primite cel târziu pe 21 iunie de către Guvern.
   
Acest ajutor va fi considerat ca "îndatorare publică" spaniolă, care va creşte astfel, "şi va trebui neapărat rambursat", a declarat Luis de Guindos.
 

×
Subiecte în articol: ajutor financiar sistemul bancar
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close