Antena 3 CNN Economic Biz News Standard & Poor's avertizează Spania că ar putea să-i reducă ratingul pe termen lung

Standard & Poor's avertizează Spania că ar putea să-i reducă ratingul pe termen lung

Standard & Poor's avertizează Spania că ar putea să-i reducă ratingul pe termen lung
Sursa foto: Standard & Poor's
13 Ian 2009   •   16:36

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a avertizat, luni, Spania că ar putea să-i reducă ratingul AAA, acordat pentru datoriile pe termen lung, după ce criza globală a pus capăt în mod brusc unei perioade de 14 ani de creştere neîntreruptă, informează Reuters.
"Plasarea sub supraveghere reflectă opinia noastră că economia spaniolă se confruntă cu provocări semnificative pe măsură ce traversează o perioadă de creştere foarte slabă", a anunţat Standard & Poor's într-un comunicat.
Agenţia de rating susţine că economia spaniolă bazată pe credit nu a fost pregătită pentru a face faţă încetinirii economiei mondiale. Potrivit S&P, s-a făcut prea puţin pentru a limita unul din cele mai mari deficite de cont curent din lume, fiind posibil ca deficitul fiscal să încalce limita UE pentru mai mulţi ani. Analiştii agenţiei de rating se aşteaptă ca deficitul guvernamental general să fie mai mare de trei procente din PIB până în 2011, urmând ca anul acesta să ajungă până la şase procente.
Plasarea sub supraveghere a unui rating semnalează o potenţială, dar nu şi inevitabilă, reducere de rating.
Guvernul spaniol a declarat că nu se aşteaptă ca S&P să-şi pună în practică avertismentul, urmând să-şi pună finanţele publice în ordine. "Politica economică a guvernului este destinată eliminării acelor dezechilibre care au condus S&P la situaţia de a plasa ratingurile sub supraveghere", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului spaniol al Economiei.
Spania a fost prima mare economie din Europa care a lansat în 2008 un plan de stimulare economică, după ce colapsul perioadei de boom imobiliar a coincis cu criza globală a creditului
Agerpres

×
Subiecte în articol: Standard & Poor's
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close