Antena 3 CNN Economic Biz News Standard & Poor's: Lipsa reformei din România va duce la anularea fondurilor europene

Standard & Poor's: Lipsa reformei din România va duce la anularea fondurilor europene

Standard & Poor's: Lipsa reformei din România va duce la anularea fondurilor europene
Sursa foto: fonduri europene
12 Feb 2009   •   21:07

Un nou avertisment este lansat României că ar putea pierde fondurile europene. Agenţia de rating Standard & Poor's apreciază că statul s-ar putea trezi cu fondurile europene îngheţate, sau chiar anulate, în domeniile în care mai mult a mimat reforma decât a înfăptuit-o.
Astfel, unele dintre cele mai importante sectoare, printre care agricultura, justiţia sau siguranţa alimentelor sunt supuse riscului de a rămâne fără bani europeni.
Aceasta în condiţiile în care o mare parte din bugetul pe acest an se bazează tocmai pe atragerea de fonduri europene. În plus, măsura ar putea fi cu atât mai dureroasă nu numai din cauza crizei, dar şi din cauzda faptului că până acum, statul nu a ştiut să atragă toţi banii care îi erau alocaţi.
"Deşi autorităţile române au început să pregătească strategiile care să trateze aceste probleme, implementarea lor rămâne o sursă de îngrijorare, din cauza climatului politic fragmentat. Progresul în aceste domenii, dar mai ales privind stoparea corupţiei, depinde în mod crucial de disponibilitatea noului guvern. În caz contrar, îngheţarea fondurilor de către Comisia Europeană şi, ulterior, anularea acestora, sunt foarte probabile, mai ales că Bulgaria a stabilit deja un precedent", arată un raport de evaluare a României publicat de agenţia de rating şi citat de Newsin. Agenţia nu menţionează că România deja se află într-o situaţie similară în privinţa finanţării SAPARD, ale căror fonduri au fost îngheţate.
"După aderarea României la UE, Comisia Europeană a evaluat periodic progresul înregistrat în domeniul siguranţei alimentelor, administrării fondurilor pentru agricultură, reformei în justiţie şi luptei împotriva corupţiei, cel mai recent în raportul din iulie 2008. Acesta reflectă progresul în aceste sectoare, dar îl consideră insuficient", mai notează analiştii de la S&P.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: absorbtie fonduri europene
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close