Antena 3 CNN Economic Biz News Statele din Estul Europei nu mai sunt atractive pentru investitorii străini

Statele din Estul Europei nu mai sunt atractive pentru investitorii străini

Statele din Estul Europei nu mai sunt atractive pentru investitorii străini
Sursa foto: fmi
19 Iun 2009   •   18:32

Recesiunea pare să nu părăsească în viitorul apropiat Europa de Est, mai ales că investitorii nu se mai arată dornici să-şi blocheze fonduri în state care nu dau semen că ar prospera în viitorul apropiat.
Analiştii Reuters spun că ţări precum Ungaria, România, Letonia şi Ucraina se confruntă cu deficite mari, ca urmare a scăderii PIB-urilor şi deprecierii monedelor naţionale şi nu mai sunt atractive pentru investitori.
Economia Letoniei s-a contractat cu 20 de procente în acest an, iar ţara a trebuit să apeleze la măsuri stricte pentru a-şi micşora deficitul uriaş, condiţie a unui împrumut din partea FMI.

?Există două grupuri pe piaţă: cele care şi-au îmbunătăţit politicile financiare şi ţări care mai au puncte slabe precum deficitul de cont current sau deprecierea monedelor naţionale?, a declarat Nouriel Roubini, şeful firmei de cercetare RGE Monitor.

Spre deosebire de Brazilia şi China, ale căror economii bazate pe export şi ale căror sisteme bancare sunt solide, ţările din estul Europei au îmbrăţişat, în ultima perioadă modelul anglo-american de creditare.

Fondul Monetar Internaţional se teme că devaluarea monedelor naţionale va afecta grav intrarea în zona euro a statelor din Est.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close