Antena 3 CNN Economic Biz News Statele UE vor da 1% din PIB pentru a salva economia europeană- program de 130 miliarde euro

Statele UE vor da 1% din PIB pentru a salva economia europeană- program de 130 miliarde euro

Statele UE vor da 1% din PIB pentru a salva economia europeană- program de 130 miliarde euro
20 Noi 2008   •   00:21

Comisia Europeană intenţionează să cheltuiască 130 miliarde euro pentru a ajuta economia Uniunii Europene să treacă peste efectele crizei economice mondiale. Astfel, statele membre UE ar trebui să contribuie cu un procent din PIB pentru a se ajunge la suma respectivă, a anunţat ministrul german al Economiei, Michael Glos. Acesta a precizat că, respectând acest criteriu, Germania va contribui cu circa 25 miliarde euro.
Planul ar urma să fie aprobat de comisie pe 26 noiembrie şi va fi supus votului liderilor europeni la summitul de pe 10 decembrie, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului german.
Potrivit previziunilor guvernamentale germane, cea mai mare economie din Europa, respectiv cea a Germaniei, nu va cunoaşte nici o creştere anul viitor. În plus este încă incert dacă pachetul de stimulare economică de 50 de miliarde de euro, aprobat de cancelarul Angela Merkel, pe 5 noiembrie, va fi inclus în calculele UE.
Anterior, Financial Times Deutschland l-a citat pe purtătorul de cuvânt al cancelarului german, care detalia că pachetul deja aprobat al Germaniei va face parte din calculele comisiei.
Cert este că acum nu se cunosc detaliile despre modul de finatare si detaliile pachetului de ajutor.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, anunţa anterior că planul va viza acţiunile pe termen scurt pentru a combate criza financiară.
Pe măsură ce criza se extinde pe pieţele în curs de dezvoltare, UE este gata să acorde asistenţă substanţială pe termen mediu pentru statele membre.
Bugetul Romaniei pentru acest an estimat la circa 150 miliarde euro.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close