Antena 3 CNN Economic Biz News Statisticile europene care arată ce se întâmplă în România. "Este bolnavul Europei"

Statisticile europene care arată ce se întâmplă în România. "Este bolnavul Europei"

Statisticile europene care arată ce se întâmplă în România. "Este bolnavul Europei"
de O.P.    |    08 Oct 2013   •   06:11

România este bolnavul Europei. O arată din ce în ce mai multe statistici. Pentru că ajungem la spital abia după ce cădem seceraţi de boală, prevenţia şi controalele făcute la timp rămân în România doar vorbe frumoase.

România pierde anual peste 2,5 miliarde de euro ca urmare a scăderii productivităţii muncii pe caz de boală. Suma, calculată de asociaţia producătorilor de medicamente, e enormă. Este, gândiţi-vă, echivalentul contrucţiei a 8 Arene Naţionale. Dacă vi se pare greu de crezut, mai priviţi nişte cifre.

Suntem pe locul întâi în Uniunea Europeană când vine vorba despre numărul de cazuri de tuberculoză, denumită şi boala sărăciei. Pe acelaşi loc suntem şi când vine vorba şi despre leptospiroză, rubeolă şi hepatita C.

Aproape 600 de miii de români au virusul hepatitei C, 90% dintre ei sunt deja bolnavi cronic.
Ocupăm locul 3 în topul ţărilor europene cu cea mai mare rată de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare. Statistica arată că suntem în primele 10 state europene când vine vorba de bolile cu transmitere sexuală. Cel puţin 1 milion de români au un astfel de virus.

În plus, românii merg la doctor doar în fazele avansate ale bolii, ba chiar evită şi atunci. Un sondaj recent arată că peste 70% dintre noi nu mergem la doctor când ne îmbolnăvim pentru că nu avem bani.

×
Subiecte în articol: statistici boli sondaje sistem sanitar
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close