Antena 3 CNN Economic Biz News Statul acordă bani pentru reabilitarea termică a 50.000 de apartamente

Statul acordă bani pentru reabilitarea termică a 50.000 de apartamente

Statul acordă bani pentru reabilitarea termică a 50.000 de apartamente
Sursa foto: izolare termica
14 Mai 2009   •   01:55

Statul român s-a hotărât să reabiliteze termic 50.000 de aparatamente, pentru care va cheltui 360 milioane de lei. Astfel, Guvernul a alocat fondurile necesare.
Premierul Emil Boc sublinia că beneficiarii vor economisi bani la factura la energie termică? iar ?economia românească va da posibilitate firmelor să aibă de lucru?, în vreme ce ministrul dezvoltării regionale şi locuinţei, Vasile Blaga, arăta că suma alocată este de 17 ori mai mare decât cei 22 de milioane de lei alocaţi anul trecut.
?În şapte ani au fost reabilitate 87 de blocuri, cu 1.800 de apartamente. Reabilitarea termică va aduce o economie la factura de energie termică de 40%?, a completat Blaga. Acesta a precizat că guvernul a alocat bani, în diferite procente, în funcţie de suma aflată la dispoziţia guvernului pentru acest program, tuturor administraţiilor locale care au înaintat solicitări cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi. ?Din cele 69 de primării incluse în program, 37 de primării au primit sumele cerute integral, adică 54% din total, 9 au primit peste 75%, iar 15 între 50 şi 75%. Nu au fost onorate integral sumele cerute în marile oraşe şi în special în Bucureşti?.
Autorităţile publice locale vor identifica blocurile care urmează să facă obiectul reabilitării cu prioritate, în primul rând cele construite după proiecte anterioare anului 1990, şi vor trimite Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în termen de o săptămână, lista acestora, urmând ca situaţia detaliată a sumelor alocate şi a destinaţiei acestora să fie publicată pe site-ul ministerului.
Întrucât este vorba despre un program multianual, ?ce nu intră la finanţare anul acesta, intră automat, cu prioritate, anul viitor?, a declarat ministrul dezvoltării.
?Preţul mediu pentru reabilitarea apartamentelor din ţară este undeva spre 4.000 de euro pe apartamentul standard? a precizat Vasile Blaga, potrivit căruia suma prognozată pentru finalizarea procesului de reabilitare termică a blocurilor se ridică la peste 10 miliarde de euro.
Statul acordă de la bugetul de stat 50% din suma necesară reabilitării, 30% din bani provin de la autorităţile locale, iar proprietarul apartamentului suportă 20%. În România s-a construit înainte de 1990 peste 83.000 blocuri cu 3,2 milioane apartamente. ?Suma totală necesară reabilitării acestor locuinţe este de 10 miliarde euro?, a arătat Blaga.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close