Antena 3 CNN Economic Biz News Statul îi ia lui Roibu scaunul de preşedinte al Oltchim, dar îi susţine strategia de conducere

Statul îi ia lui Roibu scaunul de preşedinte al Oltchim, dar îi susţine strategia de conducere

Statul îi ia lui Roibu scaunul de preşedinte al Oltchim, dar îi susţine strategia de conducere
de Catalin Ciocan    |    31 Aug 2011   •   19:35

Statul i-a luat lui Constantin Roibu functia de presedinte al consilului de administratie al Oltchim, dar i-a validat strategia privind conducerea societatii, respingand in acelasi timp cererile principalului actionar minoritar, nemtii de la PCC, care se afla in conflict deschis cu conducerea Oltchim.

Reprezentantii Ministerului Economiei au dat liber managementului Oltchim sa contracteze 250 milioane de euro pentru finantarea investitiilor si pentru capitalul de lucru. Conducerea combinatului spune ca acesti bani i-ar permite sa reporneasca principalele instalatii din cadrul activitatii de petrochimie si astfel sa treaca pe profit si sa-si achite datoriile.

Nemtii de la PCC critica insa aceasta strategie, spunand ca au fost  intotdeauna  si  inca este impotriva   decizei de a investi in achizitionarea si modernizarea  “ instalatiilor uzate si distruse  de la Arpechim”,  considerand in schimb ca ar trebui implementata o strategie care sa asigure restructurarea si reorientarea portofoliului de produse al Oltchim, care ar asigura rentabilizarea combinatului pe termen lung.

“Oltchim  a   realizat  multe   proiecte   de   investitii   in   trecut,   inclusiv   programul   de  investitii executat in perioada 1995-2007, in valoare de 335 milioane de euro, care  s-a bazat  pe garantii  de stat.  Aceste  investitii  nu au reusit  sa genereze rezultate  pozitive,   nu   au   permis   companiei   sa-si   ramburseze   imprumuturile   si   au   dus  compania  la escaladarea datoriilor, precum si  la dificultatile financiare cu care ne  confruntam astazi”, a precizat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC pentru Romania, in cadrul unui document de pozitie al grupului german pe marginea punctelor aflate pe ordinea de zi la AGA din 30 august.

Conducerea Oltchim spune, pe de alta parte, ca toate  studiile  tehnico  - economice  realizate  de  catre  firme  de  consultant de renume  (Roland  Berger, Nexant, Raiffeisen Investment)  au  demonstrat  ca  in  conditii  de  functionare  la  capacitate  a combinatului integrat  cu  activitatea  de  petrochimie  de  la Pitesti,  societatea  va inregistra profit pe total activitate.

PCC a cerut publicarea rapoartelor elaborate de firmele de consultant si orice alte analize suplimentare care au fost utilizate de catre managementul companiei , dar Oltchim nu a fost de acord cu acest lucru, motivand ca PCC, prin societatile pe care le detine, este un competitor, iar cunoasterea de catre o firma concurenta aa  studiilor  si  rapoartelor  care  au  stat  la  baza  strategiei  de  piata al  unei  companii ar permite acesteia sa  deduca secretele comerciale care asigura  succesul  companiei  tinta. Pozitia Oltchim a fost sustinuta si de Ministerul Economiei, care a respins la randul lui, cererea nemtilor.

Statul a respins totodata si o alta cerere a PCC, privind incetarea vanzarilor de produse prin societati comerciale rezistende in paradisuri fiscal fara aprobarea prealabila a AGA, considerand ca prin vanzarea in acest mod combinatul este “capusat” de intermediari.

“Majoritatea  comerciantilor de  produse chimice si  petrochimice si  corporatii  internationale  (in  domeniul  energiei , petrolului,  furnizorii  de  echipamente  si  de  aparatura  de  automatizare)  isi  organizeaza  si  isi  finanteaza  activitatea  prin  societati  comerciale  rezidente  in  paradisuri  fiscale din diverse motive:  optimizarea  fiscala  a costurilor;  o mai mare flexibilitate din punct de vedere operational ;  obtinerea unor finantari mai facile. Faptul  ca  multi  din  traderii  Oltchim  utilizeaza  societati  comerciale  rezidente  in  paradisuri  fiscale  nu  afecteaza  activitatea Oltchim. Acest  tip  de organizare  si  de  rezidenta  permite  insa  traderilor sa  isi  asigure  finantarea  pentru  a plati  in  avans  pentru  produsele  livrate de Oltchim  catre acestia”, a fost raspunsul managerilor Oltchim, validat de reprezentantii Ministerului Economiei, care au votat impotriva propunerii PCC.

Nemtii acuza insa compania de lipsa de transparenta, oferindu-se sa ajute Oltchim cu resursele de care dispune, dar pentru asta trebuie sa inteleaga “adevarata” situatie financiara de la Oltchim si strategia implementata de conducerea Oltchim. Grupul german s-a aratat dispus sa furnizeze solutii alternative privind materiile prime si finantarea livrarii lor la Oltchim, din resurse proprii, motivand ca vrea prin toate mijloacele sa protejeze compania de amenintarea insolventei si falimentului.

Desi nu este de acord cu strategia Oltchim, PCC si fondul britanic cu care actioneaza in mod concertat, Carlson, nu au votat impotriva contractarii creditelor de 250 milioane de euro, abtinandu-se de la vot in cadrul AGA.

Oficialii grupului mentionasera ca se afla intr-o situatie foarte dificila, deoarece conducerea Oltchim “isi   forteaza actionarii   sa  voteze aprobarea  contractarii  a doua  imprumuturi   foarte mari , chiar daca acestia nu sunt de acord decat partial cu destinatia creditelor”.

“Este   important   de   retinut   ca   societatea   este   deja   foarte   indatorata   si   povara  datoriilor   existente   nu   ar   trebui   sporita,   cu   excepţia   cazului   in   care   exista   o  perspectiva clara ca  investiţiile  suplimentare vor   fi  profitabile si  ca acestea vor  genera un cash flow pozitiv in viitorul apropiat”, a spus Zaremba, adaugand ca  PCC nu a fost   informat  cu privire  la  modul   in  care  sumele respective  au  fost   calculate  sau bugetate  la  Oltchim sau cum ar putea Oltchim sa plateasca dobanzi la o datorie suplimentara  de 250 milioane de euro, avand in vedere ca datoria sa actuala este deja in valoare  de aproape 600 milioane de euro si creste constant.

Nemtii poarta cu Roibu un razboi de cativa ani, fiecare dintre parti acuzandu-se ca prin actiunile sale distruge compania. PCC a ajuns sa detine peste 18% din actiunile Oltchim si impreuna cu fondul Carlson Ventures, cu care actioneaza concertat, controleaza aproape 33% din actiunile companiei.

Statul a scos Oltchim din nou la privatizare, in urma acordului convenit cu Fondul Monetar International, principalul finantator extern al Romaniei.  Pe Bursa, valoarea Oltchim este in prezent de circa 100 milioane de euro.

Oltchim a inregistrat in ultimii ani pierderi de peste 200 milioane de lei in fiecare din ultimii trei ani, iar prima jumatate a incheiat-o cu pierderi de peste 70 milioane de lei. Conducerea Oltchim a anuntat recent ca din cauza lipsei de materii prime si de capital de lucru a luat decizia reducerii temporare a personalului in luna septembrie, urmand sa fie trimisi in somaj tehnic peste 1.100 de angajati, adica aproximativ o treime din angajatii companiei de stat.
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close