Antena 3 CNN Economic Biz News Statul nu va avea probleme de finanţare în 2009, doar sectorul privat

Statul nu va avea probleme de finanţare în 2009, doar sectorul privat

Statul nu va avea probleme de finanţare în 2009, doar sectorul privat
18 Feb 2009   •   14:12

Statul nu va avea probleme de finanţare în acest an şi chiar s-ar putea împrumuta mai mult decât necesarul, care poate să ajungă la 2-3 sau 4 miliarde de euro, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"În 2009, bugetul se poate autofinanţa pe partea valutara, deci serviciul de datorii externe şi posibila parte a datoriei publice externe şi a deficitului public care ar fi finanţată adiţional din resurse externe se încadrează cu intrările publice de fonduri de pre-aderare din credite contractate anterior sau din fonduri structurale", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Sectorul privat va fi cel cu probleme de finanţare şi va trebui să apeleze la credite.
?La sectorul neguvernamental se conturează un gol de finanţare. Intrarile de capital sunt semnificativ mai mici decât ieşirile potenţiale. Se poate vorbe despre un gol de balanţă?, spune Isărescu.
Sectorul guvernamental se poate împrumuta mai mult decât are nevoie, pentru a face loc în cadrul finaţării interne a sectorului neguvernamental şi pentru a atenua eventualele presiuni generate de un asemennea gol de balanţă asupra pieţei valutare, asupra rezervei valutare şi rezervei internationale a statului român, a adăugat guvernatorul BNR.
Datoria publică externă se ridică la 31 decembrrie 2008 la 10,7 miliarde euro.
"La o asemenea datorie externă, ce e scadent în 2009, rate plus dobânzi, se ridică la 1,6 miliarde euro. Nevoia de finanţare a sectorul guvernamental poate să fie mai mare de 1,6 sau 2 miliarde euro, iar acest lucru se poate stabili", a spus guvernatorul BNR.
Isărescu nu exclude, totuşi, un acord cu FMI. "Ne gândim la pachete financiare care includ împrumuturi de la Uniunea Europeană, fonduri de preaderare încă neutilizate sau finantari in curs, sau pentru unele proiecte finanţări de la BERD", a declarat guvernatorul. Suma maximă pe care statul român ar fi recomandat să o împrumute se ridică la 4 miliarde de euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR Mugur Isarescu bugetul de stat
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close