Antena 3 CNN Economic Biz News Statul român a lansat "vânătoarea" de investitori pentru trei companii naţionale din sectoare-cheie pentru economie

Statul român a lansat "vânătoarea" de investitori pentru trei companii naţionale din sectoare-cheie pentru economie

Statul român a lansat "vânătoarea" de investitori pentru trei companii naţionale din sectoare-cheie pentru economie
Sursa foto: Foto: knowledgehi.com
de M.Z.    |    18 Iun 2013   •   07:57

Statul român a lansat anul acesta vânătoarea de investitori. Are la vânzare trei companii naţionale din sectoare-cheie pentru economia românească: CFR Marfă, Oltchim şi Cuprumin.

Ca să-i împiedice pe cei care taie fabricile României la fier vechi să participe la licitaţii, autorităţile caută investitori strategici.


În viziunea multor experţi din piaţă, investitorul strategic este cel care achiziţionează pachetul majoritar al unei companii de stat şi are capacitatea de a continua activitatea societăţii cumpărate.

În funcţie de banii pe care îi rulează şi preţul pe care îl oferă, statul poate face cea mai bună alegere atunci când îşi vinde o companie. În cursa pentru CFR Marfă, de exemplu, au rămas două companii. Una cu o cifra de afaceri anuală de 20 de milioane de euro, cealaltă cu încasări de zece ori mai mari. 
 
În trei zile, statul trebuie să decidă câştigătorul licitaţiei. Rămâne cu alte două companii pe rol. Combinatul Oltchim este într-un amplu proces de reorganizare şi împărţire. Se separă secţiile productive de activele neviabile, iar apoi se reia procesul de privatizare.

Pentru Oltchim, Ministerul Economiei caută un investitor strategic, cu experienţă în domeniul petrochimiei şi o reţea globală în care să se integreze.

Cât despre Cuprumin, autorităţile spun că sunt opt investitori interesaţi de companie şi că speră să lanseze cât mai repede oferta de privatizare.


 

×
Subiecte în articol: investitori companii cfr marfa Oltchim
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close