Antena 3 CNN Economic Biz News Statul va relua despăgubirile FNI

Statul va relua despăgubirile FNI

Statul va relua despăgubirile FNI
Sursa foto: dosatul FNI
16 Apr 2009   •   13:12

Plăţile către păgubiţiii Fondului Naţional de Investiţii (FNI) vor fi reluate, după ce AVAS va împrumuta 210 milioane de lei. Plăţile au fost sistate în acest an din cauza lipsei fondurilor şi din cauza neaprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Astfel, autoritatea va împrumuta de la Trezorerie o sumă de 210 milioane de lei, bani care vor fi alocaţi plăţilor către păgubiţii FNI, a declarat Mircea Ursache, pre şedintele instituţiei, citat de Mediafax.
La 31 decembrie 2008, AVAS datora păgubiţilor 193,8 milioane de lei, sumă care, potrivit hotărârilor judecătoreşti, urmează să fie actualizată cu indicele inflaţiei până la data efectuării plăţii. ?Păgubiţii FNI au declanşat executarea silită împotriva AVAS, în scopul recuperării sumelor, ceea ce a condus la indisponibilizarea la dispoziţia acestora a tuturor resurselor băneşti ale Autorităţii?, se arată într-un proiect de act normativ.
Până la 26 ianuarie 2009 s-au făcut plăţi în contul acestor tipuri de despăgubiri în sumă de aproximativ 242,4 milioane de lei. Astfel, AVAS s-a achitat de cererile a 10.742 de creditori FNI, respectiv 45,85% din totalul solicitărilor de despăgubiri depuse. Valoarea iniţială a despăgubirilor a fost de 149,86 milioane de lei.
Guvernul a decis, ieri, ca AVAS să se ocupe de soluţionarea cererilor de acordarea a despăgubirilor formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv în regimul comunist. ?Este vorba de un proiect de lege prin care clarificăm situaţia autorităţilor la care se adresează cetăţeanul pentru revendicarea unor imobile şi stabilim ca şi competenţă generală AVAS pentru toate celelalte autorităţi?, a declarat la începutul şedinţei de guvern premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El a solicitat ca proiectul de lege să fie transmis parlamentului.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: AVAS FNI
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close