Antena 3 CNN Economic Biz News SUA, detronată după aproape patru decenii. China a devenit cel mai mare importator de petrol din lume

SUA, detronată după aproape patru decenii. China a devenit cel mai mare importator de petrol din lume

SUA, detronată după aproape patru decenii. China a devenit cel mai mare importator de petrol din lume
Sursa foto: Foto: www.silverbearcafe.com
04 Mar 2013   •   13:06
China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global, după ce a depăşit Statele Unite, relatează Financial Times. SUA a fost cel mai mare importantor de petrol, de la mijlocul anilor 70 şi până acum.

Schimbarea de poziţii între cele două mari economii este provizorie, întrucât sunt aşteptate noi date. Companiile americane obişnuiesc să reducă în decembrie achiziţiile de petrol pentru a-şi diminua stocurile şi, în consecinţă, taxele pe care trebuie să le plătească.

Importurile nete de petrol ale SUA - ţiţei şi produse rafinate - au scăzut la 5,98 milioane de barili pe zi în decembrie.

În aceeaşi lună, importurile nete ale Chinei - definite la fel, ca ţiţei şi produse rafinate - au urcat la 6,12 milioane de barili pe zi, potrivit autorităţilor vamale.

"China pare să fi depăşit SUA, devenind cel mai mare importator net de ţiţei şi produse din ţiţei", a declarat Eric Lee, analist la divizia din New York a Citigroup.

Analiştii din industria petrolieră consideră că şi în cazul în care luna ianuarie readuce pe prima poziţie SUA, China va prelua postura de cel mai mare importator în acest an sau la începutul anului următor.



×
Subiecte în articol: petrol
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close