Antena 3 CNN Economic Biz News SUA este de acord cu propunerea Chinei de a crea o monedă mondială

SUA este de acord cu propunerea Chinei de a crea o monedă mondială

SUA este de acord cu propunerea Chinei de a crea o monedă mondială
Sursa foto: dolar
26 Mar 2009   •   13:51

Secretarul Trezoreriei americane, Tim Geithner, a şocat pieţele globale arătând că Washington este ?destul de deschis? la propunerea Chinei pentru dezvoltarea graduală a unei valute de rezervă globală, sub conducerea Fondului Monetar Internaţional.

Dolarul s-a prăbuşit instantaneu în cotaţie cu euro, yen, şi lira, finanţiştii apreciind că declaraţia este echivalentul unui cutremur în finanţe. Analistul David Bloom, de la HSBC, aprecia că ?simplul fapt că secretarul american al Trezoreriei are gânduri că dolarul ar putea ceda a fi ancora sistemului monetar global a provocat consternaţie?, scrie The Telegraph.
Ulterior, Geithner şi-a detaliat declaraţiile subliniind că dolarul va rămâne ?valuta mondială dominantă... pentru o lungă perioadă de timp?.
Pieţele au apărut derutate de declaraţiile confuze de la Washington. Preşedintele american Barack Obama declara cu câteva ore înainte, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu există nici o ameninţare la statutul dolarului.
?Nu cred că este nevoie de o monedă globală. Motivul pentru care dolari este puternic acum este pentru că investitorii consideră SUA cea mai puternică economie din lume, cu cel mai stabil sistem politic?.
Şeful băncii centrale chineze ceruse înfiinţarea unei monede de rezervă super-suverană, sub conducerea FMI, ce ar face din acesta un fel de bancă centrală mondială.
Momentan, 65% din rezervele valutare mondiale, în valoare de 6,8 trilioane de dolari, sunt ţinute în dolari.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: moneda unica Timothy Geithner
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close