Antena 3 CNN Economic Biz News SUA: Rezerva Federală va băga peste un trilion de dolari în economie

SUA: Rezerva Federală va băga peste un trilion de dolari în economie

SUA: Rezerva Federală va băga peste un trilion de dolari în economie
Sursa foto: teanc dolari
19 Mar 2009   •   06:10

Rezerva Federală a promis că va pompa alt trilion de dolari în economia SUA într-o încercare disperată de a se lupta cu recesiunea, o parte din aceşti bani fiind folosiţie pentru cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, pentru prima dată din anii 60.
După o întâlnire de două zile, banca centrală americană a declrat că va cumpăra obligaţiuni pe termen lung în valoare de 300 miliarde de dolari, pentru a reduce costul împrumutării.
În declaraţiile recente, preşedintele Băncii Rezervei Federale din New York, William Dudley, declara că eventuala achizţie de obligaţiuni guvernamentale pe termen lung nu este cea mai eficientă modalitate de reduce presiunea pe piaţa de credit.
În plus, Fed a anunţat că va extinde actualul program de cumpărare de instrumente financiare garantate prin ipoteci, cu alte 750 miliarde de dolari. În acest fel programul va ajunge la 1,25 triloane de dolari, într-o încercare de a reduce ratele pe ipoteci.
Decizia americană pare a veni ca urmare a succesului înregistrat de Banca Angliei, care a luat măsuri similare.
Fed a anunţat că achiziţia de bonuri ale Trezoreriei de săptămâna viitoare şi doreşte să se concentreze pe obligaţiuni pe termen de 2-10 ani.
De asemenea, Rezerva Federală a menţinut dobânda cheie la 0-0,25%.
Deciziile Fed au avut efect imediat la bursă, cu Dow Jones întorcând un declin de 138 puncte, pentru a închide în urcare cu 125,53 puncte. De asemenea, a împins dolarul în jos, euro atingând un vârf al ultimelor două luni.
Fed speră că acţiunile sale, planul guvernamental de salvare a băncilor şi cele 787 miliarde de dolari acordate de administraţia Obama pentru cheltuieli guvernamentale vor ajuta economia.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close