Antena 3 CNN Economic Biz News SUA va reduce cheltuielile militare

SUA va reduce cheltuielile militare

SUA va reduce cheltuielile militare
Sursa foto: avioane f22
06 Apr 2009   •   21:06

Robert Gates, secretarul american al Apărării, anunţă luni propunerile sale pentru reducerea cheltuielilor pe proiectele militare, ceea ce consilierii au numit o schimbare fundamentală a direcţiei-

Este de aşteptat ca Gates să ia la ochi câteva programe pentru războiul convenţional, în favoarea cheltuielilor pe tehnologii mai folositoare pentru conflictele asimetrice în care sunt implicare Statele Unite.
După opt ani în care bugetul de Apărare s-a dulat, şi cu o economie în recesiune, Gates vizează proiecte care au depăşit bugetul şi termenele. Cu toate acestea, propunerile sale trebuie să fie aprobate de Congres, unde vor întâlni opoziţia republicanilor, care cred cp reducerea dezvoltării tehnicii militare îi va afecta pe muncitori.

Printre proiectele care vor fi reduse sau eliminate se numără Sistemele de Luptă pentru Viitor, program de 150 miliarde dolari, ce ar combina vehicule cu oameni sau telecomandat în atacuri sincron cu dronele.
Gates a mai lăsat să se înţeleagă că cererea forţelor aeriene pentru noi avioane invizibile F-22 nu va fi îndeplinită, arătân că avionul respectiv nu a executat nici o misiune în Irak sau Afganistan.
De asemenea, doreşte eliminarea unui portavion din 11 şi un nou program de sateliţi, de 20 miliarde de dolari, ce ar acoperi actualel goluri din suprafaţa Terrei.
Oricum, planurile lui Gates ar creşte bugetul Pentagonului cu patru procente, la 533,7 miliarde de dolari, fără a se calcula cheltuielile din Irak şi Afganistan.
În zilele de final ale administraţiei Bush se vorbea însă de o creştere a bugetului cu 14%. De altfel, în timpul fostei preşedinţii SUA, bugetul militar al SUA s-a ridicat la nivelul combinat al următoarele 25 de state în privinţa cheltuielilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: robert gates
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close