Antena 3 Economic Biz News Sute de întreprinzători greci îşi mută afacerile în Bulgaria pe fondul crizei

Sute de întreprinzători greci îşi mută afacerile în Bulgaria pe fondul crizei

de Antena3.ro    |    27 Iun 2012   •   11:57
Sute de întreprinzători greci îşi mută afacerile în Bulgaria pe fondul crizei
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA

Sute de întreprinzători greci şi-au mutat afacerile în statul vecin, Bulgaria, pentru a evita efectele crizei, de la impozitele şi asigurările sociale din ce în ce mai mari şi până la lipsa de securitate socială şi economică, relatează AFP.
   
"Mai deschidem o cafenea, sunt copleşit", declară Yannis Zois, cetăţen grec în vârstă de 46 de ani, coborând de pe bicicletă în faţa localului aglomerat de pe o stradă comercială din centrul oraşului Sofia.
   
Bărbatul, originar din insula Corfu din Marea Adriatică şi-a deschis prima cafenea la Sofia în urmă cu trei ani. Acum are deja trei.
   
Zois face parte dintre sutele de mici întreprinzători greci care s-au refugiat în Bulgaria de la începutul crizei.
   
„Am profitat de această nişă în loc să plec la Atena, o junglă unde în domeniul meu sunt în stare să se mănânce unii pe alţii", explică acesta.
   
De profesie inginer electronist, Zois are afaceri în domeniul cafenelelor în Grecia, Italia şi Germania de 15 ani, lăsând fraţilor săi administrarea firmei de distribuţie din Corfu.
   
"Eforturile mele se contrentrează acum aici", continuă el avansând ideea întoarcerii în Grecia, întrucât "în prezent este mai sigur aici", chiar dacă, în opinia lui "nimic nu mai este sigur în Europa".
   
Impozit de 10% pentru întreprinzători, în Bulgaria

Circa 3.800 de întreprinderi greceşti au fost înregistrate fiscal în Bulgaria din 2011, faţă de 2.100 în anul precedent, potrivit Agenţiei guvernamentale de resort. Înainte de criză însă, nu erau decat câteva sute.
   
"Interesul lor este de legat de impozitele şi asigurarea socială mai reduse şi stabilitatea economiei", explică aceasta.
   
În Bulgaria impozitul este de 10% pentru întreprinzători, unul dintre cele mai mici din Europa. Capitalul necesar pentru înregistrarea unei întreprinderi este simbolic - un euro - iar mâna de lucru nu este nici pe departe atât de scumpă ca în Grecia.
   
"Chiar şi firmele fără probleme speciale preferă să se mute din cauza lipsei de securitate în Grecia", explică Christos Mouroutis, antreprenor în domeniul imobiliar şi al energiei regenerabile.
   
Prezent în Bulgaria de 13 ani, acesta gestionează active în valoare de 250 de milioane de euro, fiind solicitat adesea pentru consultanţă de întreprinzători greci care intenţionează să îşi mute afacerile în Bulgaria.
   
Grecia este în mod tradiţional printre cei cinci parteneri comerciali ai Bulgariei, unde un sfert din sectorul bancar este deţinut de băncile greceşti. După o scădere simţitoare în 2009, Bulgaria a reuşit în 2010 şi 2011 să readucă exporturile către Grecia la nivelul de dinainte de criză, de 1,5 miliarde de euro.×
Subiecte în articol: Grecia Bulgaria afaceri
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close