Antena 3 CNN Economic Biz News Ţara care a fost raiul românilor a ajuns "şanţul în care se adună incertitudinile europenilor". Zona euro se teme să pronunţe cuvântul "faliment"

Ţara care a fost raiul românilor a ajuns "şanţul în care se adună incertitudinile europenilor". Zona euro se teme să pronunţe cuvântul "faliment"

Ţara care a fost raiul românilor a ajuns "şanţul în care se adună incertitudinile europenilor". Zona euro se teme să pronunţe cuvântul "faliment"
de O.P.    |    24 Iul 2012   •   06:03

Săptămâna a început dezastruos la marile burse ale lumii, din cauza crizei care afectează mai multe state din zona euro. Pieţele financiare au reacţionat la zvonului că şi Spania are nevoie de un ajutor financiar de 300 de miliarde de euro pentru a evita falimentul.

Guvernul de la Madrid a înrăutăţit prognoza economică pentru 2013, anticipând un declin al produsului intern brut de 0,4 la sută, iar rata şomajului a ajuns la 24 la sută. Spania ar putea deveni cea de-a cincea ţară europeană, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Cipru care ar cere ajutor financiar.

LUIS DE GUINDOS, ministrul Economiei spaniol: "Spania este, în acest moment ca şi mai înainte, ca un şanţ în care se adună toate incertitudinile care înconjoară zona euro".

Deşi informaţia a fost dezminţită de guvernul de la Madrid, bursele au suferit un şoc violent. Bursa de la Madrid a înregistrat cea mai mare cădere în cursul unei zile, din ultimii 2 ani. Bursele de la Londra, Paris şi Frankfurt au scăzut de asemenea.

LUIS DE GUINDOS, ministrul Economiei spaniol: "Există iraţionalităţi în comportamentul pieţelor pe termen scurt, o agitaţie pe care guvernul nu o poate rezolva. Dar repet: Spania nu este singura afectată".

Italia este de asemenea într-o situaţie financiară gravă. Guvernul condus de Mario Monti ia în considerare reducerea numărului de provincii pentru a face economie şi a elimina pericolul intrării în faliment a unora dintre regiuni.

Situaţia este agravată şi de Grecia, care nu şi-a respectat angajamentele cu FMI.

×
Subiecte în articol: zona euro piete financiare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close